Snažan rast drogerijskog lidera: dm s prometom od 188,2 miliona KM završio 2018/19. poslovnu godinu

Snažan rast drogerijskog lidera: dm s prometom od 188,2 miliona KM završio 2018/19. poslovnu godinu

M. Šljivak
Teme:

Izvanredni rezultati poslovanja ostvareni u 2018/19. poslovnoj godini (oktobar 2018 - septembar 2019), koje je kompanija dm drogerie markt u BiH objavila na današnjem godišnjem predstavljanju poslovnih rezultata, svjedoče snažan rast drogerijskog lidera.

Investirano 8 miliona KM 
Ostvaren rast od 16,6%
Otvorena 52 nova radna mjesta

„U 13. godini poslovanja na bh. tržištu dm je ostvario odlične rezultate zaključivši poslovnu godinu sa ukupnim prometom od 188,2 miliona KM, što u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja rast od 16,6%. Za ovaj kontinuiran rast zaslužna je naša stalna posvećenost potrebama kupaca na osnovu kojih kreiramo ponudu proizvoda, unapređujemo usluge te ulažemo u uvijek povoljne cijene.“ - izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH.

Povećanju broja kupaca doprinijelo je i proširenje prodajne mreže koja danas broji 74 dm prodavnice u 42 bh. grada. Uz Zvornik i Neum, nova prodajna mjesta dm-a otvorena su u Prijedoru i Cazinu po drugi put. Preuređeno je i prošireno sedam postojećih dm prodavnica u Tuzli, Banjoj Luci, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Trebinju, Jajcu i Sarajevu. Otvorena su 52 nova radna mjesta, čime je broj zaposlenih sa 667 porastao na 719.

Ukupne investicije u protekloj poslovnoj godini iznosile su 8 miliona KM. Osim u proširenje i modernizaciju prodajne mreže investirano je i u proširenje distribucijskog centra. Skladišni prostor proširen je za 1.800 m² te se sada distribucijski centar prostire na 8.250 m². Tokom godine, između ostalog, u dm prodavnicama postavljene su i dublje police na kojima se može izložiti veća količina artikala. Time je, s jedne strane, roba dostupnija kupcu, dok s druge strane to znači da zaposlenici manje vremena provode puneći police, a imaju više vremena za savjetovanje kupaca. Da su kupci zadovoljni kvalitetom usluge u dm-u pokazuju rezultati istraživanja koje je za dm provela agencija za istraživanje tržišta IPSOS. Od ukupnog broja ispitanih, 60% je navelo kako u odnosu na druge trgovačke lance dm ima stručne zaposlenike koji rado savjetuju kupce prilikom kupovine, dok je njih 57% navelo da od trgovačkih lanaca dm najviše brine o potrebama svojih kupaca.

Podrška domaćoj proizvodnji

Uspješnim završetkom društveno odgovorne inicijative Startajmo {ZAJEDNO} pružena je podrška za deset domaćih proizvođača da ukupno 30 proizvoda plasiraju na bh. tržište kroz lanac dm prodavnica. Kvalitet proizvoda i potražnja za istima prepoznata je ne samo na bh. tržištu nego i na inostranom. Tako će se bh. brendovi Alpino i Wooling, posredstvom dm-a BiH naći i na policama 161 dm prodavnice u Hrvatskoj.

Pored domaćih proizvoda proširena je i ponuda organske hrane vlastite robne marke dmBio, segment muške njege s ekskluzivnom dm markom SEINZ. kao i prirodne kozmetike uvođenjem njemačke marke Lavera koja je na našem tržištu dostupna samo u dm prodavnicama.

Odgovoran dio zajednice

U okviru kampanje UČINIMO SVJESNO dm je, s ciljem zaštite okoliša i očuvanja prirode, prestao s podjelom besplatnih plastičnih vrećica, a svojim kupcima je ponudio veliki izbor cekera. Uz to, svi kupci i dalje mogu dotrajali pamučni ceker kupljen u dm-u zamijeniti za novi potpuno besplatno. Kako bi dodatno podržao zaštitu okoliša kroz društveno odgovornu inicijativu {ZAJEDNO} za bolje sutra, dm će podržati realizaciju šest ekoloških projekata. Radi se o projektima u Neumu, Mostaru, Trebinju, Lukavcu, Banjoj Luci i Bugojnu čijom će realizacijom biti očišćeno neumsko podmorje, uređeni parkovi, školska dvorišta i riječni tokovi. Realizacija projekata ukupne vrijednosti blizu 30.000 KM bit će završena najkasnije do aprila sljedeće godine.

Odgovoran poslodavac: zdravlje zaposlenika i porodične vrijednosti u fokusu

Osim prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje, dm je odgovoran i prema zaposlenicima. Pored kreiranja stimulativne radne sredine te nagrađivanja rada i značaja doprinosa zaposlenika razvoju kompanije, dm je posebno ponosan na inicijative usmjerene na očuvanje zdravlja i balans privatnog i poslovnog života. Redovni zdravstveni pregledi, plaćeno porodiljno odsustvo kao i mogućnost rada od kuće, slobodan radni dan roditeljima prvačića, korištenje sale za rekreaciju u dm centrali, voćni dan, samo su neke od dobrih praksi dm-a. Ove godine pokrenut je i program edukacija za dm ambasadore zdravlja. To znači da će zaposlenici koji prođu obuku sa stručnim edukatorima znanje prenositi svojim kolegama i kolegicama: od pravilnog podizanja tereta u dm prodavnicama i skladištu do pravilnog sjedenja na radnom mjestu.
Sve ovo potvrdio je i ponovni izbor dm-a za Najpoželjnijeg poslodavca, koji je jedanaest godina biran u top 10 najpoželjnijih poslodavaca od čega je šest puta izabran za Najpoželjnijeg poslodavca u BiH. Posljednje dvije godine koliko se dodjeljuje priznanje u sektoru maloprodaje, dm je također zauzeo prvo mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi