Stigao je i taj dan: Son počeo s odsluživanjem vojnog roka

Pred nim su četiri sedmice napornog rada

Stigao je i taj dan: Son počeo s odsluživanjem vojnog roka

E. Škorić

Napadač Tottenhama Son Heung-Min otišao je u rodnu Južnu Koreju kako bi odslužio vojni rok.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, nogomet je suspendovan barem do maja ili juna, kako u većini zemalja, tako i u Engleskoj, pa je Son odlučio da vrijeme umjesto u izolaciji provede u vojsci.

On je i ranije trebao da odsluži vojsku, ali nakon osvojenog prvenstva Azije 2018. godine dobio je za nagradu mogućnost da sam odabere kada će ispoštovati obaveze prema vlastitoj državi, odnosno vojni rok.

Najzad je ovog aprila odlučio da ode u Južnu Koreju i prijavi se za vojni rok. Prvo je odradio 14 dana karantina, a sada se pojavio u vojnoj bazi gdje ga čeka obuka. On će odraditi skraćenu trosedmičnu obuku, iako ista traje i do dvije godine.

Na južnom otoku Jeju Son je viđen s nekoliko vojnih kadeta. Nosio je sportsku odjeću (trenerku i kačket, op.a) uz masku kojom se štiti od koronavirusa. Očekuje se sada da obuče vojno odijelo i da krene s vježbanjem.

Imat će neke zahtjevne operacije, ali najvažnije od svega bit će učenje rukovanjem s oružjem, marširanje sa 24 kilograma teškom opremom, te će biti izložen suzavcem, sve kako bi bio spreman za odbranu domovine u eventualnom ratu.

No, ipak treba imati na umu da se radi o velikoj nogometnoj zvijedi i igraču Tottenhama koji zarađuje milione, ali pravila Južne Koreje su takva da vojni rok mora da odsluže i oni najpriznatiji i najuspješniji.

Kroz svoje društvene mreže Son je pozvao fanove i novinare da se ne pojavljuju u vojnom kampu, u skladu s vladinim socijalnim distanciranjem usred pandemije koronavirusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi