Zloglasni pobunjenik o kojem bruji svijet: U sportu se obrukao, sada Putin drhti pred njim!

Jevgenij Prigožin je u centru pažnje

Zloglasni pobunjenik o kojem bruji svijet: U sportu se obrukao, sada Putin drhti pred njim!

Admin Čaušević

Mnoge svjetske političke vođe ili pobunjenici su se prije nego što su postali to što jesu u određenom dijelu svog života bavili nekim sportom. To je slučaj i sa Jevgenijem Prigožinom, čovjekom koji je odlučio stati na crtu Vladimiru Putinu. 

U subotu je počelo ono što niko nije mogao ni zamisliti - pobuna u Rusiji i to protiv nedodirljivog režima Putina, za mnoge najmoćnijeg čovjeka na svijetu.

Vojna jedinica pod nazivom Wagner sastavljena od plaćenika je preuzlac kontrolu nad Rasotovom s ciljem da svrgne aktuelnu vlast. Wagnerovce predovdi Jevegnij Prigožin.

Ovaj 62-godišnjak je rođen u Sankt Petersburgu,a u mladosti se bavio sportom, međutim umjesto uspjeha na stazi uslijedila je bruka.

Jevgenij Prigožin je čovjek o kojem priča cijeli svijet

Bio je upisan na sportsku akademiju s ciljem da postane profesionalni skijaš, uglavnom se fokusirao na skijaško trčanje, ali kako nije uspio u tome, postao je sitni kriminalac.

Oglasi

Počeo je kao džeparoš, a pa je tako zbog jedne krađe proša sa kaznom od 10 godina, a kada je izašao iz zatvora 1990. godine baš kada je padao SSSR počeo je prodavati hrenovke.

S vremeno je njegov posao napredovao, otvorio je lanac supermarketa. Najbolji poslovni potez je napravio kada je brod pretvorio u plutajući restoran što je jako dopalo Putinu.

Putin je Prigožina doveo na vrh, a sada strahuje od njega 

Predsjednik Rusije je u to vrijeme počeo dovoditi brojne svjetske ličnosti na večeru kod Prigožina koji je bio maksimalno diskretan i potpuno nenametljiv. Potpisao je razne ugovore sa državom vezane sa opskrbu hranom i to mu je donijelo milione.

Ruska vlast je ngrešku napravila kada je Prigožinu dodijella zemljiše za vojnu bazu pod krinkom dječjeg kampa, a do 2015. godine njegove kompanije su dobile poslove vrijende milijardu funti.

Oglasi

Putin je Prigožinu povjerio ključni zadatak u Siriji kao pomoć sistemu Bašara Al-Adada. Nakon što su sijali strah i trepet po Siriji i prolazili nekažnjeno Wangerovci su se uključili u rat u Ukrajini.

Prigožin je tek u septembru priznao da je još 2014. godine osnovao svoju vojnu kompanciju. Dugo godina je sretao na brojne neprijatelje, ali čovjek kojeg zove Tata mu je čuvao leđa.

Naravno, riječ je o Putinu. Ipak, posljednjih sedmica se situacija okrenula i sada je Putin taj koji drthi pred čovjekom kojem je i praktično omogućio sve u životu.

Tako je nesuđeni skijaški trkač trenutno postao najzlogasnija osoba ako ne na svijetu, onda sigurno u Rusiji.