U subotu u Zenici “Wwin 3×3” Street Basket

U subotu u Zenici “Wwin 3×3” Street Basket

Sponzorski tekst
Teme:

3×3 Pro Tour stiže u Zenicu, a najbolja ekipa Lige BiH putuje na završnicu prvenstva Slovačke gdje će pobjednik prvenstva izboriti Masters.

UG 3×3 Zenica, WWin, New Era digital studio i OKK Čelik vam sa ponosom predstavljaju “Wwin 3×3” Street Basket gdje će čarolija najboljih basketaša biti na jednom mjestu.

Turnir će se održati na Trgu Alije Izetbegovića 27. maja.

Košarka 3 na 3 je oblik košarke koji se razvio na gradskom asfaltu u Sjedinjenim Državama. Ima preko 250.000 registrovanih igrača i glavni je pokretač rasta i razvoja košarke.

Prvo SP mladih u košarci 3 na 3 održano je 2011., a seniorsko SP i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u avgustu 2012. FIBA lobira uvrštavanju košarke 3 na 3 među olimpijske sportove već od 2016., navodeći kako košarka 3 × 3 traži sve vještine potrebne za košarku, a ujedno je i najlakši način za približavanje mladih košarci, nadahnjujući mnoge velike igrače.

Prava službena pravila za ovu igru stigla su još 2010. godine. Ime samo govori - igra se tri na tri. Igra ne počinje skakanjem za loptu, već umjesto toga igrač jedne ekipe gađa za tri poena (ako pogodi, njegova momčad dobiva loptu).

Dva su poluvremena po pet minuta, pobjednik je ekipa koja prva postigne 33 poena (ako na kraju igre nijedna ne postigne toliko, ali jedna postigne više, ta pobjeđuje); ako nema pobjednika nakon 10 min igraju se produžeci po 2 minute (igra ranije završava ako jedna od ekipa stigne do 33 poena).

Napad je ograničen na 12 sekundi, a prvi igrač koji kreće u napad mora izići na tricu i prije pucnja dodati loptu nekomu od saigrača.

Pravila mogu da budu različita od organizatora do organizatora ili od takmičenja do takmičenja, no ona su uglavnom ista. Sve je na kraju napravljeno da igrači na terenu uživaju, baš kao i svi oni koji dođu da gledaju mečeve. Po nekima, ovaj vid košarke mnogo je zabavniji od "klasičnog" i donosi više uzbuđenja na manjem prostoru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi