Važio za najvećeg talenta u Francuskoj, pritisak ga "pojeo", a danas čuva djecu i daleko je od svega

Pobjegao od očiju javnosti i "prodisao"

Važio za najvećeg talenta u Francuskoj, pritisak ga "pojeo", a danas čuva djecu i daleko je od svega

E. Čaušević

Francuska je prije skoro 20 godina imala nevjerovatne fudbalske talente koji su "kucali na vrata" najveće scene. Većina njih su uspjeli napraviti velike karijere u klubovima i reprezentaciji, ali bilo je i onih koji baš nisu ispunili očekivanja. Jedan od njih je Yoann Gourcuff od kojeg se očekivala velika karijera, ali na kraju s tim pritiskom nije mogao da se nosi i tek danas uživa u životu.

Gourcuff je ponikao u Rennesu i u omladinskim kategorijama oduševljavao je svojim igrama, a to mu je na ljeto 2006. godine donijelo transfer u veliki Milan gdje se od francuskog veznjaka mnogo očekivalo.

On je dobio šansu u dresu Rossonera u naredne dvije sezone, ali jednostavno tako mlad nije mogao da se nosi s pritiskom koji je imao na leđima.

Za Gourcuffa su govorili da je novi Zinedine Zidane i još kao tinejdžer je debitovao za reprezentaciju Francuske, ali za njega je to sve bilo previše i prerano kako bi mogao da se nosi s takvim pritiskom javnosti.

Il Fenomeno Ronaldo recounts funny story about his time at Milan with  Ancelotti

Nakon dvije godine na San Siru odlučio se vratiti u Francusku gdje je potpisao za Bordeaux i vjerovatno proveo najbolje dane u karijeri u tom klubu. Gourcuff je podsjetio na svoju magiju u nogama i imao je dobrih igara, ali kada se očekivalo da napravi neki iskorak to se nije desilo.

Oglasi

Gourcuff je nakon dvije sezone u Bordeauxu otišao u Lyon za 22 miliona eura. U Lyonu je igrao pet godina i bio standardno dobar, ali već tada je bilo jasno da mu karijera ide nizbrdo. Nakon Lyona vratio se u Rennes gdje je proveo tri godine.

Kada mu je istekao ugovor u Rennesu kratko je igrao za Dijon, no početkom 2019. godine iznenadio je sve odlukom da se penzioniše. Tada je Gourcuff imao samo 32 godine, no pritisak koji je nosio na leđima ga je "slomio" i morao je reći zbogom najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Nakon završetka karijere Gourcuff se u potpunosti povukao iz fudbala i javnog života i posvetio porodici.

U intervjuu za francuske medije otkrio je da uživa u toj ulozi i da je sretan što može gledati kako njegova djeca rastu, te da nema toliko obaveza svakog dana kao kada je bio profesionalni fudbaler.

"Volio sam taj sport, treninga i utakmice, ali sve što se dešavalo još oko toga mi se baš nije sviđalo. Sav taj pritisak, konstantnu izloženost u javnosti nisam baš podnosio najbolje. To jednostavno nisam bio ja i nisam mogao da uživam kako sam očekivao", počinje Gourcuff i nastavlja.

Oglasi

"Nakon završetka karijere odmah sam preokrenuo stvari u svom životu. Uživam u druženju s porodicom. Vratio sam se onome ko sam ja zapravo i to mogu da kontrolišem. Ostavljanje svijeta fudbala iza sebe mi je dalo dosta dobrog u životu i sretan sam što se sve tako desilo jer više nisam mogao da podnesem sve to što mi se dešavalo svih tih godina".

Karine Ferri : son fils, futur footballeur ? Yoann Gourcuff se confie sur  leur vie de famille

"Nemam problem reći da sam taj koji čuva djecu i dane provodi većinom s njima u kući. Dani su nam itekako ispunjeni obavezama, ali gledati djecu dok odrastaju i biti s njima svakog dana je privilegija i u tome maksimalno uživam. Fudbal? Uopšte mi ne fali, konačno mogu biti onaj pravi ja van očiju javnosti i konstantnog pritiska i traženja da budeš bolji i ideš preko svojih granica. Preoporodio sam se i zaista sam sretan".

Ovaj 36-godišnjak je imao i napade panike često u karijeri, ali je to dobro krio. No, kada je u Dijonu shvatio da je fudbal za njega izgubio smisao odmah je raskinuo ugovor s tim klubom nakon svega nekoliko mjeseci i potpuno je nestao iz javnog života, te se tek ponekad javi da je dobro i da je konačno sretan.

U karijeri je igrajući za Rennes, Milan, Bordeaux, Lyon i Dijon odigrao 418 utakmica, dao je 59 golova i upisao 71 asistenciju. U reprezentaciji Francuske odigrao je 32 meča i zabio četiri gola.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti