Od naredne godine u odbojku se uvode nova pravila

Uvode se novine

Od naredne godine u odbojku se uvode nova pravila

S. Grebović

Krovna kuća odbojke (FIVB) usvojila je nova pravila ove igre, koja će početi sa primjenom od prvog dana naredne 2022. godine.

Promjene dosadašnjih pravila usvojene su danas na 37. redovnom kongresu FIVB-a koji je po prvi put održan u online izdanju.

Evo šta se sve mijenja.

Prema najnovijim pravilima i libero će od sada moći da bude kapiten ekipe, što do sada nije bio slučaj.

U slučaju da je jedna ekipa već izvršila šest izmjena, a igrač te ekipe bude isključen, timovi će moći da zamijene tog igrača bez obzira koliko su do tada izvšili izmjena.

Također, do sada je važilo pravilo da igrač može pokušati da igra loptom koja se nalazi preko zapisničkog stola samo do polovine stola na kojoj se njegova ekipa nalazi, a sada će biti dozovoljeno odigravanje preko čitavog stola.

Promijenjeno je i pravilo koje sada omogućava istovremeni kontakt blokera i napadača na strani napadača.

Primjena pravila će početi 1. januara 2022. godine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi