Tamara Stojanović: Izolacija nam je pomogla da obnovimo sebe i svoje živote
Tamara Stojanović jedna je od najljepših sportašica u BiH

Mlada odbojkašica SOK Mostar

Tamara Stojanović: Izolacija nam je pomogla da obnovimo sebe i svoje živote · Intervju

Pandemija koronavirusa nanijela je svijetu sporta ogromnu štetu. Ekonomske posljedice će u dogledno vrijeme još više izaći na površinu, a neke sportske kolektive ova je situacija zaustavila u ostvarivanju najboljih rezultata u njihovoj povijesti.

Baš takvu sezonu iza sebe je imao mali ali sjajno organizirani ženski odbojkaški klub iz Mostara. SOK Mostar igrao je sjajno u svojoj povratničkoj sezoni u Premijer Ligu, mali detalji su ih dijelili od borbe za najviši plasman, no i ovako možemo reći da su "Sokice" možda nadmašile i sva očekivanja. U vitrine je pospremljen i trofej namijenjen pobjednicala Kupa FBiH, te lijepo izdanje porazu unatoč u polufinalu državnog Kupa protiv favoriziranog tima iz Banja Luke.
Važnu ulogu u ovim uspjesima imala je i Tamara Stojanović, s 22 godine jedna od iskusnijih igračica u timu.
Tamara je za SportSport.ba govorila o svemu što se izdogađalo proteklih mjeseci, kako je ona prebrodila nesvakidašnje okolnosti, te naravno o svom klubu SOK Mostar.

Tamara, u Mostaru si opet nakon skoro tri mjeseca izbivanja, iz kluba dolaze informacije da će se ovih dana djevojke iz SOK Mostar opet okupiti na treningu?

"Za početak bih htjela reći da, koliko je god bilo loše sve u ovoj situaciji s koronavirusom, mislim da nam je ova izolacija svima prijala na neki način. Mislim da smo u ovih par mjeseci obnovili sami sebe, svoje živote" - govori Tamara i dodaje:

"Ja sam u izolaciji ovdje kod kuće nekako uspjela obnoviti svoje djetinjstvo, napunila baterije, čitala knjige, pomalo spremala ispite. Prošlo je taman dovoljno vremena za tu obnovu i da se poželimo uobičajene svakodnevne rutine. Dobile smo tu informaciju da ćemo skoro biti u mogućnosti da se okupimo i krenemo s treninzima. No u našoj državi, onakvoj kakva jeste, ne zna se ništa, pa ni to hoće li nama sportašima dati potrebne uvjete da se vratimo. Kroz nekoliko dana ipak očekujem naše okupljanje, treninge i da se pokušamo vratiti tamo gdje smo stale".

Do naprasnog prekida sporta, ne samo u BiH, SOK Mostar igrao je svoju najbolju sezonu u svojoj povijesti?

"Prije svega moram istaknuti da sam zaista ponosna što sam bila dio tih najvećih uspjeha. Naša tajna je bila što smo kroz svo ovo vrijeme skupile dovoljno i potrebno iskustvo, posebno kroz posljednje učestvovanje u PL kada smo se opekli, te nismo dozvolili da nam se ponove neke stare greške koje bi nas opet dovele do zone ispadanja. Išle smo na to da čvrstim i staloženim korakom idemo kroz ovu sezonu i mislim da smo to uspjele. Žao mi je što nismo uspjele završiti sezonu, odigrati još te dvije utakmice koje su nam ostale jer bez obzira na to koliko mečeva smo odigrale mislim da je svaka nova u biti i neko novo nadograđivanje. Ponavljam, desilo se nekih i pozitivnih stvari za mene u ovoj izolaciji, pa mjesta za žaljenje nema previše. Nastavit ćemo tamo gdje smo bile u trenutku kada je sve stalo".

Obzirom na sve što se izdogađalo što misliš kakva je perspekiva SOK Mostar ali i generalno odbojke u BiH?

"Nedavno sam razgovarala sa svojim bivšim trenerom i da ponovim njegov izraz 'odbojku je teško naučiti'. Teška je za naučiti, ali kad vam to pođe za rukom, ta ljubav se više ne može ugasiti. U mnogim klubovima vladaju lošiji uvjeti nego bi trebali biti, prevladava ta ljubav koja uspijeva održati sve na životu. Što se tiče našeg kluba imam samo lijepe riječi i moram se zahvaliti našem direktoru Draganu Mikuliću zbog kojeg se klub uspijeva izdignuti iznad kompletne situacije i da nas igračice učini sretnima i sigurnima. No generalno, stanje s odbojkom u BiH mora i zaslužuje da bude bolje".

Osim što si igračica, trener si i u omladinskom pogonu SOK Mostar, radiš s najmlađim odbojkašicama?

"Iskreno, svaki profesionalni sportaš, posebno pred kraj karijere, ne želi da njegova zadnja utakmica bude i kraj kontakta s tim sportom. Trenerski poziv mi je nekako logičan slijed, svo to znanje godinama skupljano kroz karijeru i godine treniranja, maltene čitav život, bila bi velika šteta ne prenijeti to na mlade, na djecu. A ja stvarno uživam i radujem se radu s najmlađim. Moram spomenuti da je stvarno dosta djevojčica u Mostaru zainteresirano za odbojku. Drago mi je što osjećaju tu privrženost i ljubav koju može pružiti timski sport, u ovom slučaju odbojka. Nadam se da će biti dovoljno strpljive da rade, uče, nauče i sve to kasnije pokažu na terenu. Dosta vremena treba za odbojku, ne radi se samo o jednoj tehnici, nego o više njih, da bi ste na kraju mogli postati odbojkašem/odbojkašicom. Nadam se da će imati dovoljno strpljenja i upornosti, a već se neke kristaliziraju kao takve".

Tamara, da podvučemo crtu, Sokice ćemo gledati i u budućnosti?

"Nadam se i vjerujem da hoćemo. Kod dosta djevojaka istječu ugovori i ne znam šta će biti s tim. Definitivno je da ovaj klub i tim imaju perspektivu i budućnost. Ja se samo nadam da će u budućnosti ovaj klub bivati sve jači i da ćemo mi biti još bolje i učiniti odbojkašku priču u Mostaru još ljepšom" - kazala je Tamara Stojanović za SportSport.ba.

Top Komentari

BobPaisley
...ufff kako je dobra.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi