U taboru ženske odbojkaške reprezentacije BiH vjeruju da na Euru mogu proći grupnu fazu
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon priprema u Zenici sutra putuje za Estoniju, gdje će odigrati prijateljski meč, a onda i na Evropsko prvenstvo u Italiji

Press konferencija pred odlazak na završnicu

U taboru ženske odbojkaške reprezentacije BiH vjeruju da na Euru mogu proći grupnu fazu

Dino Kurbegović, foto: Dino Kurbegović

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine već mjesec dana nalazi se u Zenici, gdje se priprema za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje se ovog mjeseca igra u Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Švicarskoj.

Prvu utakmicu naše odbojkašice igraju 16 augusta protiv Švicarske, nakon toga slijedi duel protiv Bugarske, te Hrvatske.

Danas je u prostorijama gradske Arene u Zenici održana i press konferencija uoči odlaska naše selekcije na Evropsko prvenstvo, prisutnim novinarima su se obratili Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, te Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Zeničko-dobojski kanton, odnosno Grad Zenica je već neko vrijeme domaćin odbojkaškoj reprezentaciji, a pored Kantona Sarajevo skoro da nemaju pomoć od drugih nivoa vlasti i drugih Kantona, što se nadaju da će se promijeniti u narednom periodu.

Kada su u pitanju očekivanja od same završnice, medijima su se obratile igračice: Anđelka Radišković, Dajana Bošković i Ajla Paradžik, te selektor Stevan Ljubičić.

„Prije svega bih se zahvalila na gostoprimstvu Gradu Zenici i Kantonu Sarajevo na finansijskoj podršci. Moram istaći da smo fino ugošćeni ovdje i da imamo primjerene uslove za pripreme. Zdravstveni bilten ekipe je veoma dobar i da će nas zdravlje poslužiti tokom Evropskog prvenstva, te sa puno samopouzdanja idemo prvo u Estoniju, gdje ćemo odigrati prijateljsku utakmicu, a onda i na Euro, gdje sudjelujemo drugi put uzastopno“, istakla je Ajla Paradžik.

Oglasi

Sličnog razmišljanja je i Anđelka Radišković, inače kapiten ove selekcije, koja je imala još jednu poruku za sve one koji odlučuju u ovoj državi

„Želim svima da se zahvalim koji su nam pomogli u proteklom periodu i iskoristit ću priliku da pozovem sve ljubitelje odbojkaške reprezentacije da nas bodre na Europskom prvenstvu. Već dugi niz godina polemiše se i apeluje kakve uslove ima reprezentacija ja mogu da kažem da neću puno da se osvrćem na prošlost. Mogu da kažem da ono što mi smatramo da je adekvatno za pripreme mi nemamo, mi već godinama apelujemo da se ovo sistemski riješi i da je postalo više bezazleno da stalno tražimo. Iskreno da vam kažem da svaka djevojka ovdje kad bi gledala na uslove, novac i ostale stvari nikada ne bi zaigrale za reprezentaciju i time sam vam rekla“, iskrena je Radišković.

Dajana Bošković, jedna od naših najboljih igračica nada se dobrom nastupu na Euru

„Naše drugo uzastopno Europsko prvenstvo, grupa nije lagana, ali neke ekipe poznajemo od ranije. Vjerujem da možemo ostvariti bolji uspjeh nego na prethodnom Europskom prvenstvu, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat. Ne idemo u Italiju da se samo pojavimo, nego ćemo učiniti sve da ostvarimo bolji rezultat nego prije dvije godine u Beogradu. Igrali smo protiv Švicarske prošle godine i prvu utakmicu igramo protiv njih i idemo korak po korak, nadam se najboljem“, kazala je Bošković.

Za kraj riječ je dobio i selektor Stevan Ljubičić, jedan od najzaslužnijih za rezultate reprezentacije posljednjih par godina.

„Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli ne samo sada nego i prethodnih godina. Pripremni period danas završavamo i da je najbitnije da su sve igračice zdrave i da nije bilo većih poteškoća. Imamo sada dvije prijateljske utakmice protiv Estonije i vidjet ćemo gdje smo i šta smo, iako je protivnik mogao biti i jači, ali šta je tu je. Niko nema veći motiv od nas da ostvarimo dobar rezultat, posebno ove djevojke koje imaju najveće zasluge za rezultate posljednjih godina. Ovdje su pored mene tri odbojkašice koje igraju Ligu prvaka u odbojci što nikada prije nije bio slučaj da imamo u reprezentaciji i to je znak da naša reprezentacija raste i napreduje. Realnost je da smo mi na Evropskom prvenstvu i da mnogi brzo zaboravljaju odakle smo mi krenuli i kojim putem. Sada je nekima i odlazak na Evropsko prvenstvo mala stvar, ali vjerujte to nije tako. Sigurno da će biti mnogih iznenađenja i mi idemo da napravimo neko pozitivno iznenađenje, a to bi svakako bio prolaz u drugi krug", kazao je Ljubičić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti