BiH ostaje bez EYOWF-a?

Oduzima se domaćinstvo

BiH ostaje bez EYOWF-a?

E. Škorić
Teme:

Bosni i Hercegovini bi mogao biti oduzet Evropski olimpijski festival mladih (EYOF).

EYOWF je trebao da bude organizovan u našoj zemlji u februaru 2017. godine, ali Sarajevo i Istočno Sarajevo nisu ispunili uvjete, pa će BiH (vjerovatno) ostati bez drugog najvećeg sportskog događaja nakon Olimoijade iz 1984. godine.

Evropski olimpijski komitet održao je sjednicu na kojoj je odlučeno da se Bosni i Hercegovini oduzme domaćinstvo za EYOWF. Tu informaciju objavili su mediji u Bosni i Hercegovini, ali iz Olimpijskog komiteta BiH tvrde da do ovog trenutka nisu dobili odluku o otkazivanju EYOF 2017.

Tačno je da je Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao trenutnu situaciju organizacije EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017.

 "Na osnovu pristiglih izvještaja eksperata Evropskog olimpijskog komiteta koji su detaljno analizirani, a uvažavajući činjenicu da je do početka manifestacije ostalo malo vremena za adekvatnu organizaciju, Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta je donio Odluku da će nakon 20. jula 2015. g. poduzeti određene mjere", naveli su iz OK BiH.

"Poduzete mjere mogu ići u dva prvaca, a to su da se organizacija EYOF-a 2017. oduzima gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo ili da se ostavi mogućnost da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pošalje molbu Vladi Republike Turske i gradu Erzurmu, koji je domaćin EYOF-a 2019., da zamijene termine organizacije. Za očekivati je da bi se ova inicijativa prihvatila od strane Turske", piše u saopštenju.

Ovom zamjenom  bi  gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili dodatne dvije godine za kvalitetnu organizaciju EYOF-a, koja bi se morala konkretno, a ne deklarativno, podržati i bili bi organizatori EYOF-a 2019.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.