Breakdancing predložen kao sport na Olimpijskim igrama 2024. godine

Pariz želi ovaj sport

Breakdancing predložen kao sport na Olimpijskim igrama 2024. godine

M. Šljivak

Pariz će 2024. godine organizovati ljetne Olimpijske igre, a organizatori su se odlučili da predlože četiri nova sporta koja bi se uključila u olimpijsku porodicu.

Pored surfanja, penjanja i skateboardinga, predložen je i breakdancing, ali to nije nikakvo čudo, jer se ovaj ples odavno smatra sportom.

Ipak, sada se mora čekati konačna odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Odluka će biti donijeta do decembra 2020. godine.

"Sretni smo što je Pariz predložio nekoliko novih sportova za olimpijski program što se poklapa sa našim reformama u kojima je cilj da na Olimpijskim igrama vidimo ravnopravnost oba pola, urbanije sportove i privlačnije za mlade", stoji u saopštenju MOK-a.

Breakdancing debitovao kao sport na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018. godine. Mladi takmičari su se za medalje borili koristeći nadimke, a zlatno je na kraju odnio Rus Bumblebee.

"Urbani sport, univerzalan i veoma popularan. Samo u Francuskoj postoji milion momaka i djevojaka koji se bave breakdancingom. Predlažemo breakdancing i njegove čudesne bitke na Igre", stoji u tweetu organizatora.

Sa druge strane surfanje, sportsko penjanje i skateboarding će debi na Olimpijskim igrama imati u Tokyu 2020. godine, a skvoš, snooker i šah su istakli kandidaturu za OI 2024. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi