Definisati strateško opredjeljenje ka pojedinim sportovima

Hitne mjere za spas bh. sporta (1/3)

Definisati strateško opredjeljenje ka pojedinim sportovima

M. Skaka

Olimpijske igre u Londonu pokazale su pravo lice i naličje bh. sporta. U krizi smo i to teškoj, već 15 godina. Nešto se mora uraditi, a onaj ko zna kritikovati trebao bi ponuditi i neko rješenje. Zato danas donosimo prijedlog hitnih mjera za spas bh. sporta.

Iako za taj posao već imamo delegiranu "radnu skupine pri Ministarstvu civilnih poslova za sport za stvaranje razvojne strategije za BiH" sa kim drugim nego Izetom Rađom na čelu od 2009. do 2013. bićemo slobodni i iznijeti nekoliko prijedloga obzirom da dosadašnja razvojna politika očigledno nije polučila željene rezultate.

U otvorenom pismu radnoj skupini Ministarstva civilnih poslova, ministrima sporta sa svih nivoa vlasti, Predsjedništvu Olimpijskog komiteta, te predsjednicima svih sportskih saveza u BiH dajemo tri osnove mjere kojima se treba početi izgradnja bh. sporta. Početi izgradnja, a ne revitalizacijai, jer istina je da ništa nije ni izgrađeno.

Nećemo govoriti o fiktivnim ulaganjima i utopijskim projektima izgradnje infrastrukture, jer smo svjesni da sredstva koja u ovoj državi ne postoje ne mogu se magičnim štapićem stvoriti. Niti ćemo poredati mnogo velikih stranih riječi u tekst koji ne govori ništa i nema nikakvo konkretno značenje. Želimo istaći direktne mjere i dati prijedloge čija implementacija ne bi iziskivala nikakva dodatna ulaganja, a čiji bi efekti odmah bili vidljivi.

Odgovore na pismo sa nestrpljenjem očekujemo, te će biti objavljeni na našem portalu.

1. Definisati strateško opredjeljenje ka pojedinim sportovima
ili: Bolje vrabac u ruci nego golub na grani

Stanimo pred ogledalo i budimo iskreni prema sebi. Mi nismo sportska velesila koja se kao Kina, Rusija, Velika Britanija ili Sjedinjene Američke Države može takmičiti u svim mogućim sportovima. Također, nismo u prilici da biramo sportove koje volimo ili da se takmičimo u sportovima koji pobuđuju najveću pažnju svjetske javnosti i donose, ali i zahtjevaju najveća ulaganja.

Kao najgora evropska sportska nacija, Bosna i Hercegovina mora tražiti svoje mjesto na sportskim borilištima drugog ili trećeg reda, među malim, manje popularnim sportovima gdje je konkurencija manja, a neophodna ulaganja znatno niža.

Zlato je zlato, a srce će biti puno ponosa i ako ga osvojimo u dizanju tegova jednako kao i u fudbalu. Želimo li zdravu sportsku naciju koja je u stanju da se takmiči sa konkurencijom prvo moramo izabrati ligu (čitaj: sport) u kojoj smo u stanju parirati drugima.

Strategija razvoja sporta, tačnije nekoliko sportova kojima se u narednih 20 godina trebamo okrenuti moraju biti definisani na državnom nivou, a onda promovisani i podržani daleko više od sportova koji nemaju strateški značaj.

Sportovi od strateškog značaju moraju biti tako odabrani da se kao jedan od osnovnih kriterija uzimaju neophodna ulaganja uz koja je moguće postići vrhusnki rezultat. Da pojasnim za one koji već nisu shvatili: fudbal otpada, jer Bosna i Hercegovina nikad neće biti u stanju da se finansijski nosi sa Njemačkom, Engleskom, Španijom i drugim velesilama.

Drugi kriteriji bi trebali podrazumjevati tradiciju, popularnost sporta, fizičku korist po zdravlje nacije, mogućnosti povrata uloženih sredstava, postojeća infrastruktra... Tek na kraju, kao kriterij bi trebalo uzeti i trenutnu popularnost pojedinih sportova, ali ni slučajno kao presudni faktor. Jer kroz godine, popularnost se može podići, a daleko teže je približiti se finansijskim ulaganjima jedne Španije ili Njemačke.

Strateško opredjeljenje za pojedini sport bi podrazumjevalo slijedeće korake:

1. Uvrstiti strateške sportove u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola.

2. Uvesti međuškolska takmičenja na nivou cijele Bosne i Hercegovine u strateškim sportovima i to isključivo u organizaciji Ministarstava obrazovanja, ni slučajno privatnih fondacija ili udruženja građana.

3. Postojeća sredstva koja se investiraju u sport usmjeravati u daleko značajnijoj mjeri u strateški odabrane sportove nego u one koji nisu među odabranima. To podrazumjeva prebacivanje finansijske podrške sa "svih sportova i polusportova po malo" na one od strateškog značaja.

4. Preuzeti organizaciju što većeg broja međunarodnih takmičenja u strateškim sportovima, nauštrb organizacije takmičenja u sportovima koji nisu od strateškog značaja.

5. Dugoročno raditi na podizanju popularnosti strateški odabranih sportova. Ovo ključuje subvencioniranje TV prenosa najvećih takmičenja strateškim sportovima, kao i investiranje u maksimalnu medijsku pokrivenost odabranih sportova na svjetskom i lokalnom nivou.

6. Investirati u stručni kadar iz strateški odabranih sportova, domaći ali i strani.

ČITAJTE I:

mjera 2 - Štednja je mudrost trošenja
mjera 3: Krivi smo mi, što smo ih pustili

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.