Čuveni ljekar savjetuje veliku zvijezdu: "Ako voliš život, završi karijeru"
Foto - Screenshot

Nakon teške povrede glave

Čuveni ljekar savjetuje veliku zvijezdu: "Ako voliš život, završi karijeru"

M. Šljivak

Povrede glave postale su ogroman problem za sportiste širom svijeta.

Čelnici svjetskih fudbalskih organizacija naredile su da se utakmice odmah prekidaju u slučaju povreda glave, a u američkom NFL-u je ova priča odavno već ozbiljna.

Brojna istraživanja pokazala su vezu između povreda glave i mozga tokom karijere s preranom smrću. Usprkos kicgama koje nose igrači američkog fudbala se suočavaju sa žestokim udarcima i često dolazi do povreda glave i mozga.

Jezivu povredu je nedavno doživio quarterback Miami Dolphinsa Tua Tagovailoa. Njega je protivnički igrač Josh Tupou zakucao za tlo i odmah po reakciji 24-godišnjeg fudbalera bilo je jasno kako s njim nešto nije u redu.

Ukazana mu je pomoć na terenu. Hitno je prebačen u bolnicu i ispostavilo se da Tagovailoa ima teži potres mozga i neće ga biti određeno vrijeme na terenu.

Oglasi

Ugledni ljekar Bennet Omalu, čija su specijalnost povrede glave i mozga, poručuo je zvijezdi Dolphinsa da okonča karijeru ako zaista voli život i ljude oko sebe.

"Ako voliš život. Ako voliš porodicu, djecu, ako ih imaš, vrijeme je da odeš. Radi nešto drugo", poruka je čuvenog ljekara koji je dodao:

"Tua brate, volim te. Volim te kao vlastitog sina. Završi karijeru. Stani. Okači kacigu i završi karijeru", rekao je doktor Omalu.

Potom je objasnio svoje riječi koje su zainteresovale mnoge ljubitelje NFL-a

"Trebao bi prestati. Novac nikad nije bio važniji od ljudskog života. 20 milijardi nije važnije od mozga", istakao je on.

Doktor Bennet Omalu najveći je stručnjak na svijetu za povrede mozga, a 2015. godine o njemu je snimljen film 'Concussion'. Glumio je ga je Will Smith.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi