"Velesile" koje nikada nisu osvojile medalju na Olimpijadi: Tužno je vidjeti nas u ovom društvu

Važno je nastupati

"Velesile" koje nikada nisu osvojile medalju na Olimpijadi: Tužno je vidjeti nas u ovom društvu

E. Škorić

Iako je konačni cilj država koje nastupaju na Olimpijskim igrama takmičiti se, osvajati i donositi kući medalje, neke nikada nisu imale ta iskustva.

Među zemljama koje u svojoj historiji nisu osvojile niti jednu medalju je i Bosna i Hercegovina. Uz Albaniju, vjerovatno i najveća evropska zemlja bez medalje iako smo nekoliko puta nastupali na Igrama.

Dugo vremena, još od 2000. godine i Sidneja, šesto mjesto Nedžada Fazlije bio je najbolji rezultat. U Tokiju smo se mrvicu primakli cilju, pa je taekwondoista Nedžad Husić izborio peto mjesto i to je trenutno najbolji rezultat u historiji BiH.

Nažalost, medalja koju toliko čekamo nije ni na vidiku, dok zemlje iz susjedstva, pa i Kosovo kao relativna mlada zemlja, osvajaju razna priznanja. Sve susjedne zemlje imale su tu čast da osvoje medalje na Olimpijskim igrama, ali za BiH je to i dalje misaona imenica.

Čak su u Tokiju i Turkmenistan te Bruneji osvajali medalje, pa je malo sužena crna lista zemalja koje nikada nisu osvajale medalje. Kada pogledate listu, bit ćete još tužniji.

Inače, ovo su za BiH 14. olimpijske igre, a prve na kojima su se pojavili bh. sportisti održane su u Barceloni 1992. godine. Tada smo imali 10 sportista, u Brazilu prije četiri godine 11, a u Tokiju samo sedam. Najmanje predstavnika imali smo u SAD 2002. godine, kada su nas predstavljala dva  takmičara.

Naš najmlađi učesnik bio je 16-godišnji Ivan Ninković u Londonu 2012. godine, a najstariji Nedžad Fazlija koji je na istim Igrama nastupio sa 44 godine i sa pet nastupa ujedno sportista s najviše nastupa na Igrama u historiji BiH.

Ovo je spisak zemalja koje nikada nisu osvojile medalju:
Američka Samoa
Angola
Andora
Albanija
Antigua i Barbuda
BiH
Britanski Djevičanski otoci
Burkina Faso
Kambodža
Zelenortski Otoci
Kajmanski otoci
Republika Centralna Afrika
Čad
Aruba
Benin
Belize
Bolivija
Butan
Bangladeš
Republika Kongo
DR Kongo
Dominika
Cookovi otoci
El Savlador
Esvatini
Ekvatorijalna Gvineja
Gambija
Guam
Gvineja
Gvineja-Bissau
Honduras
Kiribati
Laos
Lesotho
Liberia
Libija
Madagaskar
Malavi
Maldivi
Mali
Malta
Maršalovi otoci
Mauritanija
Mikronezija
Monako
Mijanmar
Nepal
Nikaragva
Oman
Palau
Palestina
Papa Nova Gvineja
Ruanda
Sveti Kristofor i Nevis
St. Lucia
Sveti Vincent i Grenadini
San Marino
Sveti Toma i Princip
Sejšeli
Solomonski otoci
Somalija
Južni Sudan
Istočni Timor
Tuvalu
Vanuatu
Jemen
Koreja
Sjeverni Borneo
Malaja
Sjeverni Jemen
Južni Jemen

Promo

Top Komentari

kaskada24
Zato se mladi utrkuju ko će osvojiti medalju u zvijezdama granda, tu otprilike idu naše mlade nade i tu se kreću ulaganja i bezrezervna podrška. Sedam puta ili koliko već zvijezda granda je iz BIH. Šta reć???
16 0
kovacic
Kako Tajvan nije osvojio medalju kad se takmiči pod Chinese Taipei i svaku olimpijadu osvaja nekoliko?
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi