Muzaferija skupila veliki broj FIS bodova i približila se svjetskom skijaškom vrhu
FOTO: EPA

Rezultat ogromne težine

Muzaferija skupila veliki broj FIS bodova i približila se svjetskom skijaškom vrhu

H. Zilić

U bh. javnosti odjeknuo je jutros historijski rezultat Elvedine Muzaferije koja je u spust utrci u Crans Montani u okviru Evropa kupa zauzela fenomenalno drugo mjesto i tako osvojila prvi podijum za Bosnu i Hercegovinu od nezavisnosti u alpskom skijanju.

Elvedinin rezultat je itekako značajan jer se probila na šesto mjesto u poretku Evropa kupa kada je spust u pitnaju, a sa novim FIS bodovima približila se plasmanu u TOP 20 spustašica svijeta što će joj u narednim utrkama Svjetskog kupa omogučiti bolji startni broj.

Za one koje manje poznaju tematiku svjetskog skijanja, vrijedi napomenuti da su rezultati u Evropa kupu temelj za Svjetski kup, a i danas smo vidjeli veliki broj spustašica iz Svjetskog kupa.

Primejra radi iza Elvedine su ostale sestre Delago, Jenal, Maier, Nussbaumer, Suter, Mangan, Smadja Clement, Kolly.. dakle djevojke koje redovno osvajaju bodove u Svjetskom kupu.

Elvedina je na Svjetskom prvenstvu u Meribelu nedavno zauzela 20. mjesto u spustu i još jednom učvrstila svoje FIS poene u ovoj disciplini.

Oglasi

Naredni vikend u Crans Montani su utrke spusta u Svjetskom kupu, a Elvedina bi mogla već tada imati startni broj među 30 najboljih, zavisi koje će skijašice odlučiti da voze utrke u Crans Montani nakon prvenstva svijeta u Francuskoj.

Elvedina je danas osvojila 15.35 FIS bodova na svjetskoj listi najboljih spustašica svijeta.

Da vam bolje približimo današnji rezultat. Evropa kup je odskočna daska za bilo kakve nastupe u Svjetskom kupu, tako da su rezultatima u Evropa kupu mnoge najbolje skijašice današnjice došle u sami skijaški vrh.

Što se tiče Svjetskog kupa, Elvedina je ove sezone osvojila šest bodova i zaradila 1.275 švicarskih franaka, a ako računamo bodove iz Evropa kupa gdje je Elvedina ukupno osvojila 186 bodova, naša država je u tekućoj alpskoj sezoni osvojila 192 boda što je ubjedljivo najbolji rezultat u historiji.

Elvedina će do kraja Svjetskog kupa imati priliku da još popravi bodovni saldo na utrkama u Crans Montani i Kivtfjellu, a ako tu dodamo još koju utrku Evropa kupa, vrlo vjerovatno naredne sezone Elvedinu gledamo među 25 ili čak među 20 najboljih spustašica svijeta. Ovu sezonu je počela recimo sa startnim brojem 25., u utrci Svjetskog kupa, dok je na SVjetskom prvenstvu imala također startni broj 25. na utrci spusta.

Bosna i Hercegovina zahvaljujući Elvedini ima bodove i u poretku nacija u Svjetskom kupu kao i Evropa kupu što otvara veće šanse i ostalim našim skijašicama i skijašima.

Bjelašnica je odlično organizovala utrke Evropa kupa u superveleslalomu protekle sedmice i ako bude dovoljno volje, želje, možda Elvedina u narednim sezonama bude lovila bodove u utrci Svjetskog kupa na bh. snijegu.

Top Komentari

user1676748726
Bravo carice, samo tako dalje, korak po korak
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi