"Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta"

Saopštenje sarajevskih klubova

"Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta"

H. Zilić

Sport u Kantonu Sarajevo daleko je od idealnog, barem je daleko od onih godina kad smo gledali pune dvorane i stadione u našem glavnom gradu.

Zbog svih dešavanja proteklih godina, četiri sarajevska kluba FK Sarajevo, FK Željezničar, RK Bosna i KK Bosna izdali su zajedničko saopštenje koje prenosimo u cijelosti bez izmjena.

"Drage Sarajke i Sarajlije, prijatelji sporta,

Sigurni smo da prenosimo stavove desetina hiljada naših članova i simpatizera koji su duboko frustrirani i ogorčeni dugogodišnjom neadekvatnom podrškom vrhunskom sportu u našem Kantonu i Gradu Sarajevo.

Podsjećamo da ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u „Zlatno doba sarajevskog sporta“ kada smo punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim sportskim predstavama.

Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta!

Oglasi

Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u Općinama,Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu.

Zajednički utisak je da smo pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali smo i ustanovili da je "višedecenijski problem negdje dublje u sistemu" jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za Opštinu, Grad i Kanton!

I u takvim okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo!

Također se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni.

Obavještavamo Vas i podsjećamo da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva / simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od 1 do 2% ukupnih budžeta. Sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi.

Oglasi

Iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju Zagreb ili Beograd pripadaju drugoj galaksiji u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta. Šokantne detalje ovog debalansa ćemo objaviti u narednim danima.

Svima koji će reći da se klubovi moraju ponašati odgovorno i racionalno te urediti svoju unutrašnju strukturu mi kažemo - da, u pravu ste i mi tom zadatku pristupamo ozbiljno. Ali, kao i u svakom sistemu spojenih posuda to je nemoguće ostvariti u pandemijskim i post-pandemijskim okolnostima bez sistemske podrške i stabilnosti koju ona donosi.

Sigurni smo da je baš kao i u slučaju SFF-a, svima jasno kakve, pozitivne, promotivne i poslovne efekte i benefite može donijeti renesansa sarajevskog sporta i vrhunski rezultati i da su to ulaganja koja se dugoročno itekako isplate za našu zajednicu.

Shodno naprijed navedenom, očekujemo da nas ova tema ujedini na istom zadatku i da nipošto ne bude osnov za politička prepucavanja nego, upravo suprotno, da ponudi priliku za saradnju svih aktera. Od Gradonačelnice Sarajeva, Premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, Načelnika svih Općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona.

Dakle, način je jednostavan i jasan i urneci postoje u odlukama skupština i vijeća lokalnih zajednica iz BiH i regije, te od naših zastupnika opravdano očekujemo hitnu akciju da Sarajevo približe općeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu.

Nadamo se da dijelite naš stav da je ovo ispravan put i najvažniji korak u pravcu revitalizacije vrhunskog sporta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine!", stoji u pomenutom saopštenju.

Drage Sarajke i Sarajlije, prijatelji sporta, 🔵⚪ Sigurni smo da prenosimo stavove desetina hiljada naših članova i...

Posted by FK Željezničar on Monday, August 8, 2022
Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

f0restinho
Upravu su 100% Sramota na sta je sport u Sarajevu spao, dajte bar tu Kosarku pokrenite jbm mu misa. Nekad je Bosna Harala..
5 0
Realno01
Ovo vam je dokaz samo sta je sve moguce upropastiti ako pustite politiku da se petlja u klub ili ti ga nesposobne ljude. Ovako nam je i stanje sa drzavom. Unistavaju je decenijama i ubjedjuju nas da je sve to dobro i da trebamo da ih podrzimo
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi