Gilbert odbranio naslov pobjednika
Philippe Gilbert

46.izdanje utrke Amstel Gold

Gilbert odbranio naslov pobjednika

M. Maksimović

Serija velikih,tradicionalnih jednodnevnih biciklističkih utrka nastavila se 46.izdanjem Amstel Gold utrke. Pobjedu je ostvario Philippe Gilbert koji je postao prvi vozač nakon Jana Raasa koji je odbranio naslov pobjednika

Holanđanin Jan Raas je u periodu 1977-1980 četiri puta zaredom slavio u ovoj utrci, ukupno pet puta.Gilbert je odradio sjajnu utrku i u završnici je pobjedio Andyja Schlecka.Drugoplasirani sa prošlogodišnjeg Toura je napao, čak i vodio u finišu, ali je 500 metara prije cilja ostao '' bez gasa'', Gilbert ga je pretekao i na kraju je Schleck zaostao 36 sekundi.

Gilbert je drugu pobjedu na ovoj utrci proslavio u vremenu 6sati 30 minuta i 40 sekundi,dok je Španjolac Joaquin Rodriguez Oliver sa šest zakašnjena bio drugi.Treće mjesto je pripalo Australcu Simonu Gerransu sa četiri sekunde lošijim vremenom.Tokom utrke vozači pređu 258 kilometara sa 32 uspona dužine od 500 do 1500 metara, što ukupno kroz utrku predstavlja za bicikliste nekih 40 kilometara uspona.Jedan od napoznatijih uspona je Cauberg mjesto na kojem od 2003.godine tradicionalno završava ova utrka.

Rezultati:
1.Philippe Gilbert (Bel,Omega Pharma-Lotto) 6:30:44      
2.Joaquin Rodriguez Oliver (Spa,Katusha Team) + 0:02      
3.Simon Gerrans (Aus,Sky Procycling) +0:04      
4.Jakob Fuglsang (Den,Leopard Trek) + 0:05      
5.Alexandr Kolobnev (Rus,Katusha Team)            
6.Oscar Freire Gomez (Spa,Rabobank Cycling Team) isto vrijeme

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti