Hrustemović: Razočarao me Delalić jer je podlegao pritisku, mladi igrači im smetaju
Tvorac "svjetske sile" otjeran iz reprezentacije

Bez dlake na jeziku

Hrustemović: Razočarao me Delalić jer je podlegao pritisku, mladi igrači im smetaju · Intervju

A. Beganović

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci ostala je bez selektora. Naime, najuspješnijem bosanskohercegovačkom treneru Mirzi Hrustemoviću uručen je otkaz, a kako to inače u Bosni i Hercegovini biva, u ovu odluku, bar prema Hrustemovićevim riječima, prste je umiješala i politika.

Reprezentaciju, koja je ponos svih Bosanaca i Hercegovaca, nakon 22 godine s klupe više neće predvoditi Mirza Hrustemović. Nakon paraolimpijskih igara u Tokiju na kojem su se naši reprezentativci okitili bronzanom medaljom, uručen mu je otkaz.

Kontaktirali smo Hrustremovića i upitali ga da li je iznenađen ovom odlukom?

"Ne mogu reći da je odluka došla kao grom iz vedra neba, odnosno ne mogu reći da me iznenadila. U ratu sam prošao dosta toga pa sam čvrst, tako da me ništa ne može pretjerano iznenaditi. Meni je recimo nevjerovatno da procedure nisu ispoštovane", istakao je Hrustemović.

Kako misliste da nisu ispoštovane?

"Uobičajena praksa svih ovih godina je bila da se prije velikog takmičenja održi sjednica Izvršnog odbora na kojoj se da tako kažem, odredi šta bi bio uspjeh, a šta neuspjeh, a nakon završetka velikog takmičenja ponovo se sazove sjednica na kojoj podnesem izvještaj. Prije Paraolimpijskih igara u Tokiju zaključeno je da bi bilo koja medalja bila uspjeh, a mi smo je donijeli u Bosnu i Hercegovinu. Uostalom, naš predsjednik Miralem Zubović uvijek je govorio da medalja sa velikih takmičenja, bilo kojeg sjaja, ne može biti okarakterisana kao neuspjeh. Međutim, nakon Tokija nije bilo sjednice na kojoj bih podnio izvještaj, nego sam mailom obavješten o smjeni, bez bilo kakvog objašnjenja", ističe sada već bivši selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Oglasi

Jasno je da rezultat iz Tokija nije razlog za smjenu, pa šta je onda presudilo?

"Vidite, ranije sam već najavio da reprezentaciji trebaju mlađe snage. Podmlađivanje je jedan nezaustavljiv proces, a očito da to ovi iskusniji igrači ne mogu da prihvate. Dobio sam informaciju da je u Tokiju Dževad Hamzić rekao "ili ja ili on", a očito da je u tom stavu imao i podršku. Iskreno ne mogu to da razumijem, čini mi se da su neki zaljubljeni u sebe i da misle da njihovim odlaskom će prestati postojati sjedeća odbojka. Mogu reći da sam tvorac ovog sporta u Bosni i Hercegovini i da znam šta nam je potrebno da u budućnosti budemo u samom vrhu."

Imamo li mladih igrača koji mogu dostojno zamijeniti proslavljene reprezentativce?

"Imamo, rekao sam već, počeli smo raditi na tome. Imali smo i pripreme u Međugorju gdje smo okupili tu mlađu gardu i tada smo svi smatrali da je to proces koji se mora nastaviti. No, mora se mladim igračima dati prilika u velikim utakmica da stasaju. Tako smo recimo dobili Alibašica, kojem sam pružio priliku na Evropskom prvenstvu u najvažnijim mečevima. Dobili smo i malog Stevana Crnobrnju, koji je pokazao svoj kvalitet u Tokiju. Recimo, u prvom setu protiv Brazila sam ga ostavio na klupi, pa smo izgubili. Kada je ušao u igru i stvari su se promijenile. Ali, nažalost to mnogima ne odgovara. Ne može se na vrhunskom nivou igrati sa 50 i nešto godina i mi moramo toga biti svjesni, no ovi iskusniji smatraju da mogu do narednih Olimpijskih igara i zato se zapravo sve ovo izdešavalo. Saberi i oduzmi, to je jedina istina. Mladi konstantno imaju strahovit pritisak od ovih starijih, umjesto da im daju vjetar u leđa, dešavalo se suprotno. To su te bolesne ambicije. U svemu ovome razočarao me kapiten Sabahudin Delalić".

Zašto Vas je razočarao Delalić?

"Vidite, sa njim sam uvijek imao korektnu saradnju, mogu reći da smo mnoge odluke zajedno donosili. Kada je stigao u SPID 1998. godine ja sam bio lider, no veoma brzo sam mu prepustio tu ulogu jer sam znao da svijet ostaje na mlađima. A, danas je on pao pod uticaj iskusnijih igrača. Kao visokorangirani član Stranke demokratske akcije izlobirao je kod članova Izvršnog odbora bliskih toj stranci moju smjenu i doista sam razočaran."

Na kraju dodajmo, Uspjehe Mirze Hrustemovića teško da će iko ikad dostići jer je pod njegovim vodstvom reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila 22 medalje na velikim takmičenjima.

Dva puta je reprezentaciju vodio do zlatnih medalja na Paraolimpijskim igrama (2004. i 2012), tri svjetska i devet evropskih zlatnih medalja. Hrustemović sa velikim uspjehom vodi i ekipu Spida sa kojom je 24 puta bio prvak BiH i šest puta šampion Evrope.

Top Komentari

E.Car
Čovjek je 100% u pravu!!!!
12 0
Mig_Mig
Hahaha,vidi ovih prodanih budala. Hajde i vase je odprdilo.
1 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije