I Baku otkrio sve slabosti bh. sporta

I Baku otkrio sve slabosti bh. sporta

Atletika

BiH je na prvim Evropskim igrama u Bakuu bila zastupljena sa 57 sportista koji su nastupali u osam sportova,  atletici, plivanju, boksu, kanuu, džudu, biciklizmu, streljaštvu i stonom tenisu. Nažalost, BiH je na kraju završila među zemljama koji nisu osvojile niti jednu medalju. Bilo je dobrih rezultata, u nekim sportovima smo bili blizu (Bošnjak - boks), ali na kraju smo ostali na nuli.

Nažalost tamo gdje smo imali najbolje rezultate, u atletici, medelje se nisu dijelile pojedinačno. Tačnije nastup naše atletiske reprezentacije je bio u sklopu timskog prvenstva Evrope, treće lige. U jakom sastavu smo lovili plasman među četiri selekcije i ulazak u rang više, ali ni to nismo uspjeli. 

Hamza Alić je bio iznad svoje konkurencije u bacanju kugle. Slavio je sa 20 metara, 20 centimetara, dok je recimo drugi Moldavac Ivan Emilianov ostao kao drugi na  18,76 metara. Amel Tuka je slavio u utrci na 800 metara u vremenu 1:50:16. Gledajući ostale rezultate, prvog dana smo imali dva treća mjesta. Treća je bila Rahima Zukić u disciplini 3000m steeple (10:59.76) i Borislav Dragoljević, koji je na 400m zabilježio lični rekord 47.89. Četvrtu poziciju s najboljim rezultatom sezone ostvarila je Lucija Kimani u disciplini 3000m (9:55.33), baš kao i bacačica koplja Aleksandra Vidović s rezultatom 44.79. Među pet su završili i Rusmir Malkočević u disciplini 400m prepone sa ličnim rekordom i normom za Evropsko juniorsko prvenstvo 53.59, te Dušan Babić u disciplini 1500m.

Drugog dana imali smo dobar nastup muške štafete 4x400 metara koja je bila druga sa 3:11.09 što je novi državni rekord. Kemal Mešić je u bacanju diska bio drugi (50.26), Mahir Kurtalić i Gorana Cvijetić na 110 odnosno 100 metara s preponama. Kurtalić je postavio svoj najbolji rezultat karijere 14.43, a Gorana najbolji rezultat ove sezone 14.11 Uspješan je bio i Osman Junuzović koji je bio treći na 3.000 metara steeple uz lični rekord od 8:54.55, baš kao i Lusija Kimani na 5000 metara. Na kraju je naša reprezentacija ukupno imala 337 bodova, završila je iza Slovačke, Austrije, Izraela, Moldavije i Azerbejdžana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.