)
Italija vjerovatno neće biti domaćin klizanja na Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine

Italija vjerovatno neće biti domaćin klizanja na Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine

Edmir Škorić

Prema izvještajima, planirano je da se klizanje na ZOI 2026. godine održava izvan Italije. Odluka da se događaj održi van Italije uslijedila je nakon otkazivanja planova za podizanje nove staze Cortina.

Međutim, to neće uticati na mogućnosti klađenja tokom događaja. Mnoge mogućnosti klađenja možete naći na onlinekladionice.

Šef Igara, Giovanni Malago, obavijestio je Međunarodni olimpijski komitet tokom zasjedanja u Mumbaiju da su se troškovi izgradnje udvostručili na 80 miliona eura. Dalje je otkrio da italijanska vlada želi bob, skelet i sanke takmičenja budu premještena na druug lokaciju. Vrijedi napomenuti da je bio predložen Innsbruck u Austriji.

Međutim, ova mogućnost se još razmatra i tek treba da se donese odluka. Važno je napomenuti da se Igre održavaju od 6. do 22. februara 2026. godine.

Zašto se Zimske olimpijske igre 2026. možda neće održati u Italiji?

Zašto se klizanje neće održati u Italiji? Šef organizacije Igara Giovanni Malago, koji je i predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta, otkriva da je mjesto usred kontroverznog i dugog procesa. Prema njegovim riječima, procedura javnog nadmetanja je u toku od proljeća i prolazi kroz razne faze.

On je dalje pomenuo da su globalne finansijske nevolje u posljednje vrijeme ubrzale razmatranje resursa koje je italijanska vlada prvobitno dijelila projektu.

Oglasi

Kako bi obezbijedio alternativno mjesto održavanja, Milano-Cortina 2026 razmatra drugu lokaciju izvan Italije. Malago je rekao kako tim sarađuje s međunarodnim federacijama i MOK-om kako bi istražio moguća rješenja i procijenio sve alternative prije nego što se predstavi željeni izbor odboru na odobrenje.

Najzanimljivije reakcije na promjene među zainteresovanim stranama

Kristin Kloster Aasen, predsjednica koordinacijske komisije MOK-a, ponovila je pozitivnu prognozu odluka. Prema riječima, ovaj potej ze dobrodošla ideja jer je u skladu sa politikom komisije. Ova politika onemogućava izgradnju prostorija za igre bez dogovora.

Ona je aplaudirala ovom potezu, navodeći da je posvećenost Nacionalnog olimpijskog komiteta podržava stav Međunarodnog olimpijskog komiteta koji treba ponovo razmotriti mjesto održavanja jer je trajno naslijeđe bilo nejasno.

Međutim, predsjednik Saveza zimskih sportova Italije, Flavio Roda, kritikovao je odluku i on smatra da će takav korak narušiti temelje za izgradnju budućih sportista. Dalje tvrid da pitanje povećane cijene izgradnje nije adekvatno da opravda tako ozbiljnu odluku.

Takođe je naveo da Italija nema vještačku stazu na kojom timovi mogu da treniraju i vježbaju, a umjesto toga italijanski sportisti moraju da putuju u inostranstvo da bi trenirali. On je zaključio da je ovaj korak napravio Nacionalni olimpijski komitet kako bi uništio italijanski pokret kliznoig sporta.

Podsjećanje na ranija olimpijska takmičenja

Bitno je napomenuti da ovo nije prvi put da se neka takmičenja održavaju van zemlje domaćina Igara. Na primjer, 1956. godine konjička takmičenja su umjesto u tadašnjem domaćinu Melbourneu održana u Stokholmu zbog karantinskih ograničenja koje su u to vrijeme važile u Australiji.

Također, Hong Kong je održao olimpijske konjičke discipline na Igrama u Pekingu 2008. Također je vrijedno napomenuti da će se takmičenje u surfovanju na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine održati na Tahitiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi