Kako nastaje biciklistički trik: Matt Jones pomjera granice izvodivog na dva točka

Video serijal

Kako nastaje biciklistički trik: Matt Jones pomjera granice izvodivog na dva točka

E. Čaušević

Britanac Matt Jones, jedan od najboljih evropskih i svjetskih MTB biciklista, objavio je video serijal Red Bull TV Series Design & Conquer, koji prati kompletan put nastanka biciklističkog trika: od prvobitne ideje, preko mukotrpnih priprema do zadivljujuće realizacije.

Jones je jedan od najpopularnijih vozača MTB (mountain bike) bicikla, a njegovi video uradci redovno bilježe veliku gledanost na internetu.

Njegov novi četvorodijelni serijal Red Bull TV Series Design & Conquer, snimljen u saradnji sa Fordom, prikazuje sate, dane i sedmice posvećenog rada, bola i odricanja, koji su neophodni da bi se novi, nikad ranije viđeni biciklistički trikovi od ideje sproveli u djelo.

Namjera Britanca bila je da osmisli, uvježba i izvede tri potpuno nova trika, koja prije nije izveo niko na svijetu.

Na projektu je radio sa bratom blizancem Jonom, a pomoć su mu pružile i kolege, britanski biciklisti Gee Atherton i Kriss Kyle, koji su mu davali savjete kako da mentalno i fizički postigne svoj cilj.

Da bi izveo trikove, Britanac je usput morao savladati inžinjerske, matematičke i fizičke prepreke, za što su mu bili potrebni mjeseci vježbe i stotine neuspjelih pokušaja.

Tokom priprema, Jones je jedan dan proveo skačući s odskočne daske u bazen na biciklu, uvježbavajući izvođenje salta u zraku. Konačne verzije trikova isprobavao je na specijalno izgrađenoj stazi na imanju u Devonu (Engleska).

Sve četiri epizode serijala su dostupne na Red Bull TV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi