Transrodna plivačica se skinula u svačionici, ostale završile u nevjerici zbog onog što vide

Govorila o detaljima

Transrodna plivačica se skinula u svačionici, ostale završile u nevjerici zbog onog što vide

A. Čaušević

Bivša plivačica sa Univerziteta Kentucky tvrdi da je transrodna plivačica Lia Thomas spustila hlače i otkrila muške genitalije u ženskoj svlačionici na prošlogodišnjem takmičenju.

Riley Gaines, 23, tvrdi da plivačice nisu bile unaprijed upozorene da će dijeliti svlačionicu s Liom zbog čega su se mnoge našle u nezgodnoj situaciji.

"Nismo dali svoj pristanak, oni nisu tražili naš pristanak', rekla je Gaines za Fox News' America Reports.

"U toj svlačionici smo se okrenuli i tamo je biološki muškarac visok 193 cm koji je spustio hlače i gledao nas kako se skidamo, a bile smo izloženi muškim genitalijama."

Thomas, bivša plivačica Univeziteta u Pennsylvaniji, počela je s hormonalnim tretmanima, ali nije podvrgnuta operaciji promjene spola.

Oglasi

Gaines, koja je odgodila upis na stomatološki fakultet kako bi se nastavila boriti za biološke sportašice - sada traži od Nacionalne sveučilišne atletske udruge (NCAA) da napravi posebne svlačionice za transrodne sportašice.

"Čak ni prije godinu dana, prije dvije godine ovo bi se smatralo nekim oblikom seksualnog napada, voajerizma. Ali sada čak i ne dopuštaju da se to dogodi, gotovo kao da te velike organizacije potiču da se to dogodi', rekao je Gaines.

Thomas je hormonsku terapiju počela uzimati 2019. godine.

"To mi je bilo gore od takmičarskog djela."

Gaines, koja je glasnogovornica Nezavisnog ženskog foruma, rekla je da NCAA nije zaštitila žene i njihove sportove te da su slavili transrodne sportaše.

"NCAA je potom nominirala Thomas za NCAA ženu godine, tako da mi slavimo ovaj pokret', rekla je za America Reports.

Oglasi

"Ovo nije nešto što se dogodilo slučajno jednokratno. Oni potiču biološke muškarce da se natječu u ženskim sportovima."

Thomas počela je uzimati hormonsku terapiju dok se još takmičila kao muškarac u maju 2019.

Prema pravilima američkog plivanja, sportašice su morale imati niske razine testosterona 36 mjeseci da bi se takmičile u ženskoj kategoriji.

To znači da Thomas nije ispunila uslove za NCAA prvenstvo ako su slijedili pravila plivanja SAD-a kao što je bilo prvobitno rečeno, ali joj je svejedno dopušteno da se takmiči.

Top Komentari

user1665480772
Baci je Putine da svi izginemo
2 0
zeničkidokosti
Ima Salih u Orahovici, reže čune povoljno. Sad nije sezona, navrati možda ima slobodnog termina
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije