Neka igre počnu: Spektakl u PyeongChangu

Otvorene Olimpijske igre

Neka igre počnu: Spektakl u PyeongChangu

Danas su zvanično otvorene Zimske olimpijske igre u južnokorejskom PyeongChangu.

Spektakularnom otvaranju na stadionu koji je napravljen samo za potrebe Olimpijade prisustvovalo je više od 30.000 ljudi, a zastavu Bosne i Hercegovine nosila je alpska skijašica Elvedina Muzaferija. Inače, našu zemlju će predstavljati ukupno četiri takmičara i to Muzaferija u svim disciplinama alpskog skijanja, Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu, Mladen Plakalović i Tanja Karišić u skijaškom trčanju.

Zanimljivo, za potrebe Olimpijskih igara vlasti u Južnoj Koreji izdvojile su 13 milijardi funti što je čak četiri puta manje od Sochija prije četiri godine (51 milion funti) i sedam miliona manje od Rija prije dvije godine (20 miliona funti za Ljetnu olimpijadu).

U PyeongChungu će nastupiti ukupno 2.952 takmičara, a najviše će ih biti iz Sjedinjenih Američkih Država - čak 242. Inače, ovo će biti rekordne olimpijske igre po broju učesnika, a također je i rekordan broj takmičara iz Sjedinjenih Država.

Na Olimpijadi će biti podjeljen rekordan broj medalja (102), a takmičari će se nadmetati u 15 različitih sportova (biatlon, bob, skeleton, curling, hokej na ledu, sankanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje, brzo klizanje na kratke staze, alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi