Oscar Pistorius izlazi iz zatvora!

Bit će pušten na uslovnu slobodu

Oscar Pistorius izlazi iz zatvora!

Edmir Škorić

Bivši paraolimpijski prvak Oscar Pistorius bit će pušten iz zartvora na uslovnu slobodu 10 godina nakon ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Odbor za uslovni otpust je za njegovo puštanje na slobodu odredio 5. januar 2024. godine.

Pistoris je 2016. godine osuđen na 13 godina zatvora. On je upucao Steenkamp više puta kroz vrata kupatila na Valentinovo 2013. godine, a kasnije je tvrdio da ju je zamijenio s provalnikom.

June Steenkamp, majka Reeve Steenkamp, nije se protivila puštanju uz jamčevinu, ali je u pismu poslanom povjerenstvu za uslovni otpust rekla da se pita jesu li Pistoriusovi "veliki problemi s bijesom doista riješeni u zatvoru", dodavši da bi potencijalno bila "zabrinuta za sigurnost bilo koje žene" koja dolazi u kontakt s njim.

Majka ubijene Reeve je odlučila da ne prisustvuje saslušanju za uslovni otpust u petak u zatvoru Atteridgeville u blizini Pretorije. Njen suprug, Reevin otac Barry, umro je ranije ove godine.

37-godišnji Oscar Pistorius ima protetičke noge od ugljičnih vlakana. Osuđeni ubica svojevremeno je bio sportski heroj, a njegova saslušanja pred sudom prije 10 godina privukla su pozornost cijelog svijeta.

Prvobitno je za ubistvo djevojke bio osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva iz nehaja, ali je krajem 2015. godine žalbeni sud odlučio da je kriv za ubistvo. Vrhovni sud mu je povisio kaznu na 13 godina i pet mjeseci.

Ustavni sud je u oktobru odlučio da je Pistorius odslužio pola svoje kazne, što znači da ima pravo na uslovni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u jul 2016. umjesto u novembar 2017. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi