Porazi muške i ženske kuglaške reprezentacije BiH

Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj

Porazi muške i ženske kuglaške reprezentacije BiH

M. Skaka

Ženska kuglaška reprezentacija BiH poražena je od selekcije Slovačke u prvom kolu Svjetskog prvenstva koje se održava u mađarskom Zalaegeszegu, rezultatom 2:6 (3303:3358).

Iako to konačan rezultat ne govori, najbolje bh. kuglašice bile su na pragu najvećeg iznenađenja u 1. kolu, nakon kojeg bi bile na korak ka plasmanu u četvrtfinale.

U prvom bloku nastupile su Tatjana Zlojutro i Nasiha Selimović. Mlada Zlojutro (546) je odigrala 2:2 u setovima protiv Katarine Valigurove (558), te je zbog nedostatka sportske sreće u posljednjim hicima ispustila meč poen. Iskusna Selimović (544) nije imala svoj dan, ali je pružila dobar otpor raspoloženoj Lubici Listoferovoj (604).

U drugom bloku odličnu partiju pružile su Sanja Antolić i Tatjana Dajić, koje su osvojile dva meč poena te izjenačile na 2:2, i smanjile razliku na -30. Antolić (565), koja je ostvarila najbolji rezultat u BiH dresu je bila bolja od Michaele Benove (531), u meču u kojem je Slovakinja uspjela osvojiti samo pola set poena. Dajić (554) je sa 3:1 bila bolja od Gabriele Kucharove (546), uz odličnu igru u prva tri seta koja je i riješila u svoju korist.

U posljednjem bloku za našu selekciju nastupile su Maja Kovačević i Bibija Kerla. Kovačević (548) je izgubila sa 2,5:1,5 od Marie Tomkove (554), dok je od Kerle (546) bolja bila Katarina Micanova (565). Moramo dodati da su Kovačević i Kerla u drugom i trećem setu uz veliko zalaganje i borbenost dostigle i prestigle prednost Slovakinja, te su uz gromoglasnu podršku sa tribina od ostatka naše reprezentacije, kao i reprezentacije Crne Gore, bile nadomak iznenađenju i pobjede.

Selektor Darko Lacković nakon utakmice izrazio je zadovoljstvo igrama svojih izabranica, te nadu da će u nekom od narednih mečeva sportska sreća biti na strani reprezentacije BiH.

U drugom kolu najbolje bh. kuglašice igrat će u ponedjeljak protiv domaće selekcije Mađarske, dok će se u posljednjem kolu grupne faze takmičenja sastati sa reprezentacijom Danske.

Muškarci poraženi od Austrije

Muška kuglaška reprezentacija BiH poražena je od selekcije Austrije u prvom kolu Svjetskog prvenstva koje se održava u mađarskom Zalaegerszegu, rezultatom 2:6 (3688:3454).

Dva meč poena za selekciju BiH osvojili su kapiten Đorđe Paštar i Nermin Hrustemović. Paštar (627) je u prvom bloku u posljednjim hicima savladao Jurgena Ertla (622). U prvom bloku dobru igru pružio je i Muamer Bešić (586), ali je na kraju poražen od Philipp Vhetecka (628).

U drugom bloku Nermin Hrustemović (586) je pobijedio najboljeg austrijskog igrača Lukasa Hubera (602), osvojivši prva tri seta. Uz Hrustemovića u drugom bloku nastupio je i Miroslav Aleksić, koji je slabo ušao u igru, te ga je nakon prvog seta zamijenio Željko Vajkić. Zajedno su oborili 540 čunjeva, te su izgubili od Romana Gardenitcsza (587).

U posljednjoj postavi nastupili su Marko Trklja i Izudin Herenda. Trklja je oborio 600 čunjeva i pružio dobar otpor Martinu Rathmayeru (621), ali je na kraju ipak poražen. Iskusni Herenda nije dobro otvorio meč, te ga je nakon prvih 30 hitaca zamijenio Vladimir Gurešić. Zajedno su oborili 515 čunjeva, te su izgubili od raspoloženog Thomasa Loschera (628).

U drugom kolu BiH kuglaši će u utorak igrati protiv domaće selekcije Mađarske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.