"Rađo nam nikad nije objasnio kako nema mjesta za trenera"

Zoran Čučković, bivši član PSBiH i direktor PK Leotar

"Rađo nam nikad nije objasnio kako nema mjesta za trenera"

Bh. olimpijka Ivana Ninković bila je jedina sportistkinja iz Bosne i Hercegovine na OI u Londonu koja je bila bez trenera.

Ninković je vjerovatno bila i jedina učesnica Olimpijskih igara u Londonu koja je u individualnim sportovima bila bez ličnog trenera.

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na sjedinici održanoj u Mostaru 13. juna ove godine donio je odluku da iz plivačkog sporta na OI u London ide samo jedan trener.

Odluka je opravdana nedostatakom sredstava, ali je izglednije da je po srijedi ipak bilo nešto drugo.

"Prvo nam je bilo veoma čudno kada smo saznali za tu odluku. Članica našeg kluba Ivana Ninković dobila je pozivnicu za OI, kao i njen trener Veljko Piljević, te Ensar Hajder i njegov trener. Kada su završili sve procedure za odlazak, iznenada iz Olimpijskog komiteta dobivamo odluku da trener Piljević ne može ići u London", kaže na početku razgovora za SportSport.ba direktor Plivačkog kluba Leotar i sad već bivši član Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine Zoran Čučković.

Na neshvatljivu i ničim obrazloženu odluku Olimpijskog komiteta BiH odmah je reagovano, ali do dan danas nije stigao nikakav odgovor.

"Da, tačno, mi smo reagovali kao klub, ali i preko Plivačkog saveza BiH, ali do dana današnjeg nismo dobili ama baš nikakav odgovor. Pokušao sam stupiti u kontakt sa predsjednikom OKBiH Izetom Rađom, ali nisam uspio, iako sam zvao, slao dopise... Umjesto Rađe javio mi se gospodin Fazlagić, ali mi ni on nije mogao dati tačan razlog zašto Ivana Ninković na OI ide bez trenera, što je presedan. Ja sam po struci pravnik, pa sam od OKBiH tražio neki papir kojim se objašanjava odluka o brisanju Veljka Piljevića sa liste putnika za London, ali naravno ni to nikad nisam dobio".

Izrevoltiran šutnjom čelnika OKBiH, Čučković je dao ostavku na mjesto u Plivačkom savezu BiH, ali ni to nije izazvalo nikakvu reakaciju. Nakon svega, u medijima se pojavljuje slika Dijane Rađo, kćerke predsjednika OKBiH, koja sa Ivanom Ninković stoji na sportskim borilištima u Londonu.

"Kao sportski radnik vam mogu reći da niko, ali baš niko sem sportista ne može ući u olimpijsko selo. Na Rađinoj kćerci je trenerka olimpijskog tima BiH i ona nosi olimpijsku akreditaciju na sebi. Rađo kaže da je on platio sve troškove za svoju kćerku. Kako ćemo mi ikad saznati ko je to platio? Na kraju krajeva, mene ne interesuje ko je platio. Mene interesuje otkud ona u sa Ivanom i ostalim olimpijcima u olimpijskom selu?", kategoričan je Čučković.

Šturo objašnjenje zašto Ivana Ninković nije dobila trenera na OI glasi kako nije bilo dovoljno novca. Ipak, nakon svega, budi se sumnja da možda i nije bila riječ o novcu, već o mjestu u delegaciji Olimpijskog tima BiH. BiH sa šest sportista u Londonu mogla je imati određen broj ljudi u delegaciji, a Veljko Piljević bio je višak, kako bi se, možda, oslobodilo mjesto za nekog drugog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.