Heslop i Iffland najbolji na Red Bull Cliff Divingu u Italiji
FOTO: Red Bull

Polovina sezone

Heslop i Iffland najbolji na Red Bull Cliff Divingu u Italiji

H. Zilić

Proteklog vikenda je Polignano a Mare, grad na jugu Italije, ugostio treću stanicu Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023, a pobjede su upisali Australka Rhiannan Iffland i Englez Aidan Heslop.

Oko 40.000 vatrenih gledalaca bodrilo je najbolje svjetske skakače i skakačice koji su po 10. put nastupili u Polignano a Mareu, gradiću smještenom doslovce na rubu litice, kojeg nazivaju i „evropskim domom cliff divinga“. Muškarci su skakali sa 27, a žene sa 21 metra visine, sa platformi postavljenih na privatnoj krovnoj terasi, na putu do koje su morali proći kroz dnevni boravak porodice koja tu živi.

U muškoj konkurenciji, Englez Aidan Heslop je nakon prve dvije serije skokova zauzimao tek deseto mjesto, ali je fenomenalnim skokovima u trećoj i četvrtoj seriji napravio fantastičan povratak i izbio na vrh. Ovo je njegova treća pobjeda u karijeri, a na pobjedničkom podiju pridružila su mu se dvojica Rumuna - Constantin Popović na drugom i Catalin Preda na trećem mjestu.

„Constantin je ove sezone sjajan, a ja juče nisam najbolje započeo takmičenje. Nisam bio baš zadovoljan desetom od 12 pozicija, ali proboj na prvo mjesto sa dva skoka bio je najvjerovatnije najbolji povratak koji sam ikada napravio. Prezadovoljan sam sa moja dva skoka danas“, izjavio je Heslop, koji je debitovao 2018. godine baš na ovoj lokaciji, u dobi od svega 16 godina.

Šestostruka i aktuelna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, takođe nije bila uobičajeno briljantna i osvojila je najniži broj bodova u posljednjih 15 takmičenja. Ipak, to je bilo dovoljno da upiše treću uzastopnu pobjedu i zadrži stopostotan učinak ove sezone. Druga je bila Kanađanka Molly Carlson, a treća Australka Xantheia Pennisi. Zanimljivo, ovo je osmo uzastopno takmičenje na kojem je Iffland osvojila prvo, a Carlson drugo mjesto.

„Mislim da ovo definitivno nije slučajnost. Trebale su godine da dođem do ove tačke. Mislim da je to zbog načina na koji danas pristupam takmičenju, i iz rezultata crpim pozitivnu energiju da nastavim i na svakom takmičenju stvorim momentum. Bitno je pronaći način da se nosite sa pritiskom i osjećate se slobodno gore na platformi, i uživate dok to činite“, rekla je Iffland.

Oglasi

U ukupnom poretku muškaraca i dalje vodi Popović, a prate ga Heslop na drugom i Španac Carlos Gimeno na trećem mjestu. Destostruki prvak i branitelj titule, Francuz Gary Hunt, je četvrti sa 300 bodova manje od lidera i njegove šanse za odbranu naslova sve su manje.

Kod žena je vodeća Iffland, a slijede je Carlson na drugoj i Njemica Iris Schmidbauer na trećoj poziciji. Carlson jedina još drži bodovni priključak za vodećom, dok će se za treće mjesto sa Schmidbauer žestoko boriti Pennisi i Amerikanka Meili Carpenter.

Nakon tri takmičenja u mjesec dana, prvenstvo je stiglo do svoje polovine. Sada slijedi pauza od mjesec dana, a onda se prvenstvo nastavlja takmičenjem u Japanu 3. augusta.

Japan će ujedno biti posljednja stanica prije Mostara, koji će 9. septembra osmi put ugostiti svjetsku cliff diving elitu u novom sportskom spektaklu na Starom mostu.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi