Max Verstappen je vrhunski F1 vozač, ali kakav je drifter?
FOTO. Red Bull

Svijet motosporta

Max Verstappen je vrhunski F1 vozač, ali kakav je drifter?

H. Zilić

U svijetu motosporta se Formula 1 smatra sinonimom za preciznost i brzinu, dok je drift zapravo umjetnost kontrolisane vožnje gdje vozači namjerno izazivaju proklizavanje svojih automobila. Upravo su se zbog drifta u Milton Keynesu sastala dva svjetska prvaka, dvostruki F1 šampion Max Verstappen i majstor driftinga Mike Whiddett.

Nakon fenomenalno odvoženog dosadašnjeg dijela sezone Formule 1 i deset pobjeda od kojih je osam u nizu, zvijezda Oracle Red Bull Racinga Max Verstappen okušao se u driftu. Jedna od njegovih velikih želja je upravo bila da nauči driftati automobilom, a na stazi u Milton Keynesu u Buckinghamshireu mu je "instruktor" bio profesionalni drifter Mike Whiddett.

Za Whiddetta su izazovi svakodnevnica, driftao je na nekim najtežim lokacijama poput britanskog kompleksa "Magic Roundabout" u Swindonu, kružnog toka poznatog po svom zbunjujućem dizajnu. Također, svoj automobil pod nazivom BADBUL, koji je pripremljen za drift, vozio je u južnoafričkom Franschhoeku brzinom od čak 248 km/h. S obzirom na takva bogata iskustva, može se reći da je Whiddett itekako stručan da bude mentor Verstappenu u njegovom novom poduhvatu.

Za novi izazov je Max privremeno napustio svoj F1 bolid RB19 te se našao iza upravljača drift automobila MADBUL koji razvija 600 KS. Naravno, riječ je o potpunoj suprotnosti u odnosu na F1 bolid na koji je navikao. Dvadesetpetogodišnji Nizozemac se potom suočio s izazovima koji su mu ranije bili nepoznati na trkačkoj stazi gdje dominira, ali je uz upute Mad Mikea prolazio stazu velikom brzinom, radio "osmice" i brze promjene smjera poznate kao Scandi-flick, a vožnju je završio Horner Corner trikom.

Whiddett je rođen na Novom Zelandu i poznat je po transformaciji automobila visokih performansi u drift mašine. Upravo on je zaslužan za modificiranje Lamborghini Huracana koji je napravio spektakl na Festivalu brzine Goodwood 2018. godine. Svoje bogato iskustvo je ovog puta iskoristio da F1 šampiona učini "maestrom driftanja".

I dok su Verstappenovi uobičajeni F1 bolidi čuda aerodinamike dizajnirana za brzinu i prijanjanje, MADBUL, odnosno FD3S Mazda RX-7 sa 600 KS, predstavlja mašinu koja zahtijeva majstorstvo u kontroli bočnog proklizavanja na stazi.

"Ludo je bilo učiti driftati, nisam znao šta mogu očekivati. Mislim da sam ovog puta bio najviše nervozan u protekle dvije godine, jer nije riječ o prirodnom načinu moje vožnje. Osjećao sam se kao da ponovo imam 16 godina i ulazim u F1 bolid prvi put. Čim se motor upalio, počeo sam driftati i ušao sam u svoju prirodnu zonu u kojoj sam pronalazio granice automobila, baš kao što to činim u F1 bolidu. Osjetio sam isti nalet adrenalina, a moj instinkt je preuzeo kontrolu", izjavio je Verstappen.

Četrdesetdvogodišnji Whiddett je zadovoljan onim što je pokazao nizozemski šampion.

"Zaista smo pomaknuli granice s Maxom, nadam se da je naučio neke sjajne trikove koje može iskoristiti na stazi Formule 1. Sljedeći put bih se volio okušati u ovim izazovima u kokpitu F1 bolida i vidjeti šta je moguće", poručio je Novozelanđanin.

Kako se Verstappen snašao u drift izazovu, pogledajte na  YouTube kanalu Red Bull Motorsports.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi