Nadine Wallner završila Vertikalni Jungfrau maraton
FOTO: Red Bull

U jednom danu i uspisala se u istoriju

Nadine Wallner završila Vertikalni Jungfrau maraton

H. Zilić

U srcu švicarskih Alpa, istovremeno zadivljujući i zastrašujući izazov čeka one koji se odluče da u vertikalnom maratonu testiraju svoju hrabrost na vrhovima koji oduzimaju dah. Poznata austrijska skijašica Nadine Wallner i švicarski vodič Simon Wahli, pomjerili su granice ljudskih dostignuća dosad neviđenim i rekordnim usponom pod nazivom Vertical Jungfrau Marathon (Vertikalni Jungfrau maraton).

Izazov koji su prihvatili Wallnerova i Wahli sastojao se od osvajanja dvije različite stijene, prelaska 23 pojedinačna penjačka segmenta koje karakterišu umjerene poteškoće na visini od 3.600 metara, kao i uspona na greben prema vrhu kultne planine Jungfrau. Kako bi stvari bile jasnije, visina staze je četiri puta veća u odnosu na visinu Burj Khalife u Dubaiju, najvišeg nebodera na svijetu.

"Ova ruta u Bernskom Oberlandu predstavlja logističku vezu između doline i vrha visokog 4.000 metara. To je ono što ovu lokaciju čini tako posebnom. To je zaista intrigantna ruta s raznolikim spektrom tehničkih karakteristika. Za mene je neophodnost kombinovanja talenata ono što čini ovaj unikatni izazov tako zadivljujućim. Rute koje su neosvojene ili rijetko isprobane još su privlačnije. To je poput slaganja slagalice, prikupljanje podataka u veću sliku, istinska avantura, baš ono što volim", izjavila je Wallnerova.

Avantura je počela prije izlaska sunca, preciznije, u 3:45 sati po lokalnom vremenu. Vođeni zvijezdama i istraživačkim duhom, Wallnerova i Wahli su krenuli u ispunjenje svog sna.

"Mnogo je malih detalja koji se moraju uskladiti u ovakvom danu. I pored pažljivog planiranja, na kraju ste ipak prepušteni na milost i nemilost prirode. Ako vrijeme nije povoljno, ako ima vjetra ili kiše ili niste u najboljoj formi, svi ti faktori itekako utječu. Zato sam zahvalna što se sve posložilo", kazala je Nadine.

Teški izazov je zahtijevao timski rad, precizno kontrolisanje rizika i marljivu pripremu, kako bi uspon i spuštanje bili sigurni.

Oglasi

"Važno je poznavati svoje, ali i sposobnosti svog pratioca, kao i pratiti učinak u svakoj situaciji. Rizik je u kombinaciji dužine ture, njene težine, brzine i opreme koju nosimo. Imali smo samo minimalnu opremu kako bismo dobili na brzini. Uz mene je kao partner bio Simon Wahli, lokalni heroj iz Grindelwalda. Ranije se nismo penjali alpskim rutama zajedno, ali je njegov stil bio usklađen s mojim. Također, on je bio veoma motivisan", istakla je Austrijanka.

Njihov Vertikalni Jungfrau maraton zaista je bio revolucionarna misija. Nadine Wallner, Red Bull sportašica, postala je prva žena koja je ostvarila ovaj ogromni poduhvat, a oboje su upisali svoja imena u historiji kao prvi par koji je rutu završio kao jednodnevnu ekspediciju. Dok je sunce zalazilo iza horizonta, oni su svoj maraton završili za nevjerovatnih 16 sati i 20 minuta.

"Bio je to zaista značajan poduhvat. Nadam se da će naš uspon inspirisati entuzijaste u aktivnostima na otvorenom, posebno žene, te da će se okušati na ovoj ruti koja se ne mora nužno preći u jednom danu", zaključila je Wallnerova.

Vertikalni maraton je kombinacija panjanja po stijenama i trčanja na duge staze, koji zahtijeva izdržljivost, vještinu, odlučnost i duboku povezanost s prirodom. Za razliku od tradicionalnih maratona koji se protežu horizontalnim distancama, ova unikatna disciplina praktično vodi sportiste prema nebu, jer im visoka stijena postaje staza, dok povećanje visine zamjenjuje uobičajene kilometre. Vertikalni maraton također zahtijeva fizičku i mentalnu snagu, a penjači se moraju snalaziti na zamršenim stazama, savladavati ogromne prepreke i dostizati visine u oblacima.

Video pogledajte na Red Bull stranici klikom OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi