Red Bull Street Style sezona 2020 počinje 18. maja

Otvoreno za sve

Red Bull Street Style sezona 2020 počinje 18. maja

E. Čaušević

Red Bull Street Style, najpoznatije svjetsko takmičenje u žongliranju fudbalskom loptom, ne samo da će nastaviti ove godine, već će biti i otvorenije nego ikad ranije. Najvažniji svjetski događaj u svijetu freestyle fudbala će u 2020. godini biti realizovan u potpunosti online putem.

Pokrenuto 2008. godine, Red Bull Street Style je takmičenje koje kombinira vrhunsku kreativnost sa nesvakidašnjim vještinama, a najbolje učesnike bira elitni žiri u kojem su do sada bile fudbalske legende Roberto Carlos, Gary Neville, Fabio Cannavaro, Edgar Davids, Luís Nani i Pável Pardo.

Nakon više od decenije vremena tokom kojeg su svjetska finala ovog takmičenja održavana pred punim tribinama na pet različitih kontinenata, u 2020. će se Svjetsko prvenstvo freestyle fudbala u potpunosti biti realizovano online.

Bilo ko sa 16 ili više godina može učestvovati slanjem video klipa, a kroz seriju izazova, broj učesnika će se smanjivati sve dok se najbolji muškarci i žene širom svijeta – od vladajućih šampiona do uspjeha gladnih debitanata – ne pojave u online Svjetskom finalu koje će se prenositi uživo.

Učesnici će moći od 18. maja u 12 sati po centralno-evropskom vremenu slati video klipove u trajanju do 30 sekundi u kojima će pokazati svoje vještine žongliranja loptom, a pregledat će ih suci izabrani od Svjetske asocijacije freestyle fudbala (WFFA).

Steve Elias, predsjednik WFFA, otkrio je da ova online sezona Red Bull Street Stylea nije mogla doći u bolje vrijeme: „Nikada nije bilo takmičenje u slobodnom stilu ovih razmjera koje je online i otvoreno za sve. Vidjet ćemo sve vrhunske zvijezde i otkriti nova lica.“

Samo 200 najboljih muškaraca i 60 žena će nastaviti takmičenje u sljedećim fazama koje će pokrivati muzikalnost, izvedbu trikova i kreativnost, a nakon svake od njih će se sužavati broj takmičara.

Napokon, 16 muškaraca i 8 žena će se suočiti u fazi broj pet odnosno Svjetskom finalu koje će, uz prijenos uživo širom svijeta, iznjedriti dvoje šampiona za 2020. godinu.

Branitelji Naslova, Brazilac Ricardo Fabiano Chahini de Araújo, poznatiji kao Ricardinho, i freestyle kraljica Melody Donchet iz Francuske – koja je jedina osoba sa tri naslova osvajača Red Bull Street Style – automatski su se plasirali u četvrtu fazu takmičenja.

„Red Bull Street Style je najbolje takmičenje na svijetu, a takmičarski aspekt samo je dio razloga zašto je to tako. Dobio je i veliku medijsku pažnju, što mi pomaže da podijelim svoju strast prema sportu. Želim pomoći sve većem broju ljudi da upoznaju ovu disciplinu fudbala“, rekla je Donchet.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi