Rus napravio fašistički gest, pa se počeo glasno smijati dok je trajala himna Italije

Skandal na dodjeli medalja

Rus napravio fašistički gest, pa se počeo glasno smijati dok je trajala himna Italije

Edmir Škorić

Prvo kolo Evropskog prvenstva u kartingu završilo je skandalom.

Rus Artem Seweriuchin nastupa s italijanskim pasošem i pobijedio je u kategoriji OK, a uz izvođenje italijanske himne izveo je rimski pozdrav, što se smatra fašističkim gestom.

Zbog sankcija Rusiji Severiuchin nije mogao da predstavlja boje svoje zemlje, pa je nastupao za Italiju, ali je onda napravio skandalozan potez tokom intoniranja italijanske himne.

Rimski pozdrav koji je uz smijeh napravio smatra se u cijelom svijetu fašističkim, počelo je još u 20. stoljeću od Benita Mussolinija i njegovoj režima. U svjetlu događaja u Ukrajini, ponašanje mladog sportiste izazvalo je mnogo kontroverzi.

Svjetska karting federacija nije zabranilla nastupe ruskim takmičarima, no morali su da nastupaju pod drugim zastavama, a od njih sedam, trojica su koristili italijansku zastavu.

Top Komentari

zajid08
Koji idiot...
2 0
Mowzilla
Zacrvenio se kao Jelcin...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi