"Ruska prostitutka piša po grobovima svojih sunarodnjaka"

Šahovski majstor suspendovan zbog podrške Rusiji

"Ruska prostitutka piša po grobovima svojih sunarodnjaka"

Edmir Škorić

Međunarodna šahovska federacija suspendovala je ruskog šahista Sergeja Karjakina na šest mjeseci.

32-godišnjak je kažnjen zbog skandaloznih izjava koje podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i propagande na Twitteru. Sam Karjakin se ne osjeća krivim i nastavlja vjerovati da čini pravu stvar. Drugi Rus, Sergey Szypov, zauzvrat će izbjeći da ga federacija kazni zbog svojih izjava.

Karjakin, 32, rođen je na Krimu, u Simferopolju. Međutim, 2009. godine odrekao se ukrajinskog državljanstva kako bi prihvatio rusko. Više se osjeća Rusom nego Ukrajincem, preselio se u Moskvu i nepokolebljivi je zagovornik postupaka Vladimira Putina. Podržao je između ostalih Rusku aneksiju Krima 2014. godine, a njegov Twitter račun pun je proruske propagande koja također podržava agresiju na Ukrajinu.

Od početka rata u Ukrajini, Karjakin je otvoreno podržavao rusku agresiju, tvrdeći da je "samo Ukrajina kriva za izbijanje ovog sukoba". Osim toga, na svojim društvenim mrežama ismijavao je Ukrajince i nazivao ih "nacistima", u skladu s ruskom propagandom. Izdao je i otvoreno pismo Vladimiru Putinu, u kojem je navodno napisao da je protiv rata, a potom ispisao niz lažnih izgovora kojima se "opravdavao" ruski napad na susjednu državu.

Mnogi su šahisti oštro govorili o ruskom igraču. "Ovo je sramota broj 1 za svijet šaha. Ruska prostitutka piša na grobove svojih bivših sunarodnjaka", grmio je njemački velemajstor Georg Meier.

Disciplinski postupak protiv Sergeja Karjakina pokrenula je Svjetska šahovska federacija FIDE, koja je prethodno prilično blago reagovala na cijelu situaciju. Ruskim i bjeloruskim takmičarima i dalje je bilo dopušteno nastupanje ali ne pod zastavom svoje zemlje. Rusija je također izuzeta sa šahovske olimpijade. FIDE je osudila "svaki javni stav članova šahovske zajednice koji podržava neopravdane vojne akcije".

Oglasi

No, prije nekoliko dana Arkadij Dvorkovič, bivši potpredsjednik ruske vlade, a sada predsjednik FIDE, dao je intervju u kojem je nazvao rat ratom. Bio je prvi visokopozicionirani Rus koji se čvrsto izjasnio protiv rata.

U ponedjeljak je, pak, FIDE odlučila suspendovati Sergeja Karjakina sa svih takmičenja na šest mjeseci. Sve ukazuje da će se Rus moći takmičiti samo u svojoj zemlji, jer je i na većini drugih turnira postao "persona non-grata".

Karjakin je najavio da se na ovu odluku ne namjerava žaliti jer "nema smisla, jer će svaki sud stati na zapadnu stranu".

"Znao sam da postoji takav rizik, ali prije svega sam građanin i domoljub. Neću šutjeti, opet bih napisao ovo pismo. Ne žalim za onim što sam učinio, uvijek ću birati svoju zemlju", rekao je šahist zaslijepljen ruskom propagandom.

FIDE ipak nije kaznila drugog pristalicu ruskog šaha, Sergeja Szypova. Savez je to opravdao činjenicom da su njegova mišljenja bila drugačije, manje provokativne prirode, te da su objavljena na platformi znatno manjeg dosega. To se smatralo nedovoljnim za izricanje diskvalifikacije.

Top Komentari

Mackintosh
Ako je Rus za Rusiju, onda je propaganda, ako je neki drugi za svoju zemlju, onda nije, on je domoljub. Jah ludaka koji to percipiraju, predstavljaju i u to vjeruju hahahahahahahahahahahahahaha
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti