Senad Bečković: Red Bull 400 je kratka i eksplozivna utrka, morate dati puni gas

Sutra na Igmanu

Senad Bečković: Red Bull 400 je kratka i eksplozivna utrka, morate dati puni gas

Endin Čaušević

Sve je spremno za sutrašnju utrku Red Bull 400, koja će na igmanskom Malom polju okupiti veliki broj zaljubljenika u trčanje u prirodi. Nekoliko savjeta za takmičare imao je Senad Bečković, naš poznati outdoor sportista.

Utrka koju su ljubitelji trčanja u prirodi u našoj zemlji željno očekivali, Red Bull 400, održat će se u subotu 2. jula na igmanskom Malom polju. U drugom bh. izdanju utrke, poznate i kao „najtežih 400 metara koje ćete ikad pretrčati“, takmičari će se ponovo suočiti s iscrpljujućim usponom uz kultnu Veliku skakaonicu. U ovom ultimativnom izazovu, učesnici će testirati svoju snagu, izdržljivost i volju, te pokušati da pomjere granice vlastitih mogućnosti.

„Red Bull 400 je izuzetno kratka, ali eksplozivna utrka od starta do cilja. To je utrka za one koji se takmiče sa samim sobom i sve one koji žele dobro druženje. Po izjavama učesnika iz 2021. godine, takav adrenalin nikada nisu osjetili. Ponosan sam da je Igman u svjetskom kalendaru Red Bull 400. Takođe, zahvalan sam ekipi Red Bulla BiH, koja godinama radi na promociji zemlje, a posebno njenih prirodnih i turističkih potencijala“, kaže Senad Bečković, poznati bh. outdoor sportista.

Start subotnje utrke na Igmanu je u 13 sati. Registracija takmičara i preuzimanje startnih brojeva počet će u 8 sati ispred šatora za prijave, i trajat će do 12 sati.

Prijave za utrku mogu se obaviti na web stranici kupikartu.ba ili na prodajnim mjestima sistema KupiKartu, a otvorene su sve do 11 sati na dan utrke.

Broj takmičara je ograničen na 400, i moraju biti stariji od 18 godina. Učesnici su obavezni da poštuju pravila utrke i na njoj nastupe u Red Bull 400 dresu.

Oglasi

Za učešće je obavezna registracija u iznosu od 50 KM, a svi prijavljeni dobit će zanimljiv startni paket u vrijednosti od 90 KM. Startni paket sadrži Topspeed ruksak, dres, medalju, bocu s vodom i Red Bull, te kupone za konzumaciju hrane i pića.

Gledaoci i takmičari na raspolaganju će imati besplatan parking na Malom polju, dok organizovani prevoz do Igmana nije planiran.

Utrka se organizuje u kategorijama za žene i muškarce, koji startaju odvojeno, ali za sve važe ista pravila i format. Takmičari će biti podijeljeni u više grupa, čiji broj ovisi o broju prijavljenih, a ulazak u finale izborit će po 40 najbržih 40 učesnica i učesnika.

„Taktika nije ista za sve. Oni koji pretenduju na vrh jednostavno moraju dati 'puni gas' od početka do kraja. Nema vremena za kalkulacije, a kada im bude teško, onda trebaju još pojačati. Savjet za sve ostale je da se dobro zagriju prije starta i neka ih ne povuče početna euforija, kako već nakon prvih 120 metara ravnijeg dijela ne bi izgubili energiju. Taj dio i dio do skakaonice neka odrade sporije, jer imat će cijelu dužinu skakonice da pokušaju postići što bolje vrijeme“, savjetuje Bečković, koji je svima poželio sretnu i uspješnu utrku te dobro druženje.

Najuspješnije takmičare očekuju primamljive novčane te nagrade partnera utrke. Četvoro najbržih u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojit će: 1. mjesto - 1000 KM, 2. mjesto - 600 KM, 3. mjesto - 400 KM, i 4. mjesto - 200 KM. Prvoplasirani u obje kategorije dobit će i AUDI e-tron Net Zero Carbon WeekEnd, nagradu koji je osigurao Audi BiH, partner utrke.

Nakon finalne utrke i proglašenja pobjednika, uslijedit će after party uz DJ Soula.

Sve informacije dostupne su na službenoj stranici utrke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi