Sinoć je ispisana historija: Tom Brady, the legend
Foto: EPA

500. touchdown Toma Bradyja

Sinoć je ispisana historija: Tom Brady, the legend

S. Bošković

Tom Brady jedan je od najboljih igrača u historiji američkog fudbala.

Thomas Edward Patrick Brady Jr. rođen je  trećeg augusta 1977. godine, danas ima 41 godinu i još uvijek je aktivan igrač.

Na koledžu je igrao za univerzitet Michigan, a na NFL Draft izašao je 2000. godine, te je izabran kao 199. pick drafta od strane New England Patriotsa. Ostalo je historija. Mada, došao je u saveznu državu Massachusetts, gdje igraju šampionske ekipe i igrači koji znaju osvajati sve. Od bostonske košarke i Celticsa, do Boston Bruinsa koji ovu regiju predstavljaju u hokeju, do ona dva fudbalska tima New England Revolutiona i New England Patriotsa.

Tom Brady je Patriotsima donio šampionski mentalitet, jer do njegovog dolaska Patriotsi nisu imali niti jednu Super Bowl titulu. Brady ih je osvojio pet. Četiri puta je bio MVP finala, tri puta MVP čitave lige. Pro Bowler (ekvivalent all - star utakmici NBA lige) bio je 13 puta. Osvojio je sve i bio je sve, a sinoć protiv Indianapolis Coltsa je još jednom ušao u historiju. Donio je svom timu pobjedu rezultatom 38:24. Postigao je svoj 500. touchdown u karijeri i došao do trećeg mjesta na vječnoj listi. Ispred njega je Brett Favre s 508 touchdownova, a na vrhu je legenda NFL-a Peyton Manning s 539 bačenih lopti preko "gol" linije.

199. pick drafta jedan je od najvećih ikad.

Osamnaest godina prije, 2000. godine New England Patriotsi bili su u kaotičnom stanju. U sezoni 1999. Patsi su izgubili šest od osam zadnjih utakmica u sezoni, a ceh je platio trener Pete Carroll. Umjesto njega stigao je Bill Belichick, također i do današnjeg dana trener ovog tima. Tad niko nije mogao sanjati da će Bill i Tom biti jedan od najboljih tandema ikad. U narednih pet sezona, Patsi će tri puta biti NFL prvaci.

Sreća, ludost ili nešto treće?

Prije drafta, trener quarterbackova Dick Rehbein bio je poslan da skautira QB-ove koji će izaći na draft. Pri povratku je rekao Belichicku da je Brady najbolji igrač za sistem Patriotsa, a ostatak stručnog štaba se složio s tim.

"Tražili smo nekog ko je mentalno jak. Belichick je gledao njegove (Bradyjeve) snimke i uradio je domaću zadaću na njemu. Preko ekrana se činilo da je on taj koji će nas voditi do pobjede", rekao je Jason Licht prije nekoliko godina, koji je 2000. godine radio kao član stručnog štaba Patriotsa.

Mnogi timovi nisu željeli da izaberu Bradyja. Prije svega on je izgubio mjesto startnog quarterbacka na Michigan Univerzitetu, a kad je stigao na draft nije izgledao kao neko ko je atletski spreman.

"Nije imao tijelo za NFL", rekao je novinar Sports Illustrateda Don Banks.

"Bio je mršav i niko nije mislio da je dovoljno jak".

Brady je bio i užasno spor. Sprint od 40 jardi trčao je 5.2 sekunde, ni blizu ostalih konkurenata. Usporedbe radi, na ovogodišnjem draftu samo je jedan QB trčao iznad pet sekundi, a i to je bilo brže od Bradyjeveg vremena.

FOTO: NFL Network

Patriotsi nisu ni trebali quarterbacka

Istina je da su bili zainteresirani za Bradyja, ali bivši generalni menadžer Patsa Scott Pioli rekao je da je tadašnja ekipa bila u rasulu, te da im treba mnogo toga, ali ne i quarterback.

"Kada smo preuzeli tim 2000. godine imali smo u rosteru 42 igrača i bili smo 10.5 miliona dolara preko dozvoljenog salary capa. Morali smo ekipu dovesti na 39 igrača. Sviđao nam se Brady, ali među tih 39 igrača bila su tri quarterbacka", rekao je Scott Pioli.

Jedan od njih bio je 28-godišnji Drew Bledsoe koji je ulazio u najbolje godine karijere i bilo je malo izgledno da će Brady dobiti njegovo mjesto u rookie sezoni, te ga nije ni dobio. U svojoj prvoj sezoni bacio je samo tri pasa.

Prije Bradyja izabrano je šest quarterbackova koji su do 2014. godine startovali ukupno u 191 meču. Brady je do tog trenutka sam imao 191 start u prvoj postavi za Patse.

"Kada smo došli do treće runde počeli smo pričati o Bradyju. Kada ste na draftu i birate između onog što želite i onog što vam treba morate imati dozu strategije", riječi su Piolija, koji je još rekao:

"No, svake draft runde smo razmišljali o Bradyju. Kada je došla šesta runda vidjeli smo Bradyja kako sjedi sam i pitali smo se šta radimo i zašto ga ne uzimamo. Svima nam se sviđao njegov stil igre i na kraju smo se uzeli".

Patsi su tako u novu sezonu ušli s četiri quarterbacka,. Većina timova ima dva ili eventualno tri. Patriotsi su stavili Bradyja ispred potreba tima i to im se na kraju vratilo. Prvi QB draftovan 2000. godine bio je Chad Pennington od strane New York Jetsa. Bilans njegove karijere 81 start u regularnoj sezoni i šest play-off startova.

Rookie sezona je prošla i počinje sezona 2001. godine. Patsi gube prvi meč od Cincinnatija. U drugom meču protiv New York Jetsa Bledsoe nakon sudara s igračom Jetsa zadobija interno krvarenje. Treći meč sezone i Brady postaje starter. Ostalo je historija koja i dan danas traje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi