Skandalozna izjava ruskog skijaša o Ukrajini obilazi svijet

"Gdje je rat?"

Skandalozna izjava ruskog skijaša o Ukrajini obilazi svijet

E. Škorić

Ruski skijaši izazvali su dosta kontroverzi govoreći o dešavanjima u Ukrajini.

Ono što se dešava već četiri dana u Ukrajini glavna je tema u cijelom svijetu i neizbježna je čak i za sportiste, a naročito one koji predstavljajuj Ukrajinu ili Rusiju, čija je vojska od četvrtka upala na ukrajinsko tlo i započela rat.

Uglavnom, sportisti pozitivno reaguju, daju podršku Ukrajini, čak i sportisti u Rusiji pozivaju na mir i žele da se ruska invazija zaustavi.

Stoga je poprilične kontroverze izazvala gesta koju je u subotu napravio ruski skijaš - skakač Jevgenij Klimov. Ruski skakač je nakon oba skoka mahnuo kameri i pokazao rukavicu na kojoj je bila izvezena ruska zastava.

Mahanje navijačima ispred TV ekrana s brda je normalna gesta i čini je praktički svaki takmičar koji prekine svoj pokušaj, ali ako je ovo zastava zemlje koja je napala susjednu zemlju, teško je to ne shvatiti kao političku provokaciju.

Čini se da Klimov nije jedini ruski sportista koji podržava Putinov režim i potpuno vjeruje u njegove postupke.

Ruski skijaš Viacheslav Barkov je novinaru u Norveškoj rekao da u Ukrajini trenutno traje "operacija spašavanja".

"Rat? Gdje je rat?", upitao je Barkov norveškog novinara kada mu je spomenuo ratno stanje u Ukrajini.

Podsjetimo, navijači su i prije početka natjecanja Svjetskog kupa u Lahtiju u organizaciji FIS -a počeli pitati organizatore hoće li ruski sportisti smjeti nastupatio pred invazijom na Ukrajinu, a na kraju je odlučeno da "ne treba osuđivati nedužne sportiste", zbog čega im je dopušteno da nastupaju na Svjetskom kupu. No riječi poput onih koje je izgovorio Barkov mogle bi natjerati FIS da promijeni odluku i da Rusima "spusti rampu".

Top Komentari

epson
Srpska posla
6 0
Goran86
Treba njega poslati kuci prije spusta..
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi