Nestao sportski simbol regije: Voda je odnijela sve, ostavila, smeće i uspomene

Nakon razornih poplava

Nestao sportski simbol regije: Voda je odnijela sve, ostavila, smeće i uspomene

Haris Zilić

Početkom mjeseca augusta veliko nevrijeme zahvatilo je dobar dio Evrope, a najgore je poršla Slovenije gdje su bile ogromne poplave, šteta se procjenjuje oko nekoliko milijardi eura, a u cijelom kolapsu odgođeni su mnogi sportski događaji.

Pored odgađanja, pojedini sportski kolektivi su ostali bez terena jer ih je voda doslovno progutala.

Najveću štetu doživio je popularni salom centar blizu Ljubljanje, Tacen, jedan do najsavremenijih sportskih centara u regiji.

Poznata staza za vodene sportove i jedna od najpopularnijih kanu i kajak staza u svijetu doslovno je nestala preko noći.

Velike bujice rijeke Save iz okoline poplavile su Tacen tako da je staza skroz uništena kao i okolni prilazi, boksovi, dobar dio triibna, ali i nekolicina slalomskih kapija.

Oglasi

Prema riječima Nine Jelencove iz Kanu saveza Slovenije, cijeli gornji dio staze je potpuno uništen.

"Kuća je nestala, kao i neki kontejneri. Sva reprezentativna odjeća i golovi su isplivali. Cijeli sistem golova, motke i materijala za cilj za kajak kros su nestali, nema ni tehničke opreme, servera, stolica i stolova", rekla je Jelencova.

Dešavanja u Sloveniji šokirala su i predsjednika ICF-a Thomasa Konietzka.

Održan je hitan sastanak kako bi se pomoglo Slovencima, ali i da se staza renovira i ponov uradi, da vrati sjaj koji je imala prije raznornih poplava.

Pored ovog, mnogi stadioni su pod vodom, dok je voda ušla i pojedine dvorane kao i fiskulturne sale diljem Slovenije.

Fudbalsko prvenstvo u Sloveniji je odgođeno do daljnjeg jer je na snazi još uvijek vandredno stanje.

Voda se povlači, ali iza sebe je ostavila ogromno smeće i prljavštinu koju treba očistiti veliki naporima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi