Konačan bilans medalja u Tokiju: SAD najuspješnija nacija, Srbija najbolja u regiji
FOTO: EPA

Olimpijske igre

Konačan bilans medalja u Tokiju: SAD najuspješnija nacija, Srbija najbolja u regiji

Haris Zilić

Trijumfom Srbije protiv Grčke rezultatom 10:13 u finalu vaterpolo turnira okončane su Olimpijske igre u Tokiju.

Nakon spuštene zavjese počinju se sumirati ostvareni rezultati, a ono što najviše zanima zaljubljenike u sport je tabela medalja.

Najuspješnija nacija Igara u Tokiju je SAD. Sportisti i sportistkinje i SAD-a, osvojili su ukupno 113 medalja, od čega je 39 zlatnih.

Na drugo mjestu je Kina sa 88 medalja, a Kinezi su osvojili i 38 zlatnih.

Sjajne igre imao je domaćin Japan koji na kraju ima bilasnih od 27 zlatnih i ukupno 58 medalja.

Velika Birtanija je osvojila 65 medalja, Ruski olimpijski komitet 71 medalju, Australija 46, Nizozemska 36, Francuska 33, Njemačka 37, a Italija je osvojila 40 medalja.

Od zemalja iz regije najuspješnija je Srbija sa deset medalja od čega su tri zlatne. Hrvatska je osvojila također tri zlatne medalje, ali ukupno osam, Slovenija se iz Tokija vraća sa pet medalja (tri zlatne), Kosovo je osvojilo dva zlata, Sjeverna Makedonija jedno srebro, dok su Crna Gora i Bosna i Hercgeovina ostale bez medalje.

San Marino je došao do historijskih medalja na Olimpijskim igrama. Osvojili su srebro i dvije bronze i ove Igre bit će upisane u sportsku historiju ove evropske države od 30.000 stanovnika.

Do prve medalje u historiji Olimpijskih igara u Tokiju su došli Turkmenistan i Burkina Faso, dok su Bermude osvojili prvu zlatnu medalju i drugu u historiji nakon pet decenija čekanja.

Kompletnu listu osvajača medalja u Tokiju pogledajte OVDJE.

Top Komentari

King_Kenny
...Kina milijardu stanovnika vise od SAD-a i opet im gledaju u ledja sa 25 medalja manje,to dovoljno govori kakva sila su SAD svakom pogledu...jos kineskim sportistima zivot zavisi o uspjesima na OI,salju ih u logore tamo ako ne ispune ocekivanja...
5 2
King_Kenny
...treba pogledati istini u oci i priznati da mi Bosnjaci nismo talentovan za sport...evo upravo sam maloprije procitao jedan porazavajuci tekst u kome sam nasao podatak da ni za vrijeme bivse drzave ni jedan sportista Bosnjak nije osvojio medalju u nekom individualnom sportu...znaci NI JEDAN JEDINI...bilo ih je ukupno 14 koji su osvajali medalje u kolektivnim sportovima kao sto su kosarka,fudbal i rukomet,ali i u tim sportovima vecinu igraca cinili su Srbi i Hrvati...ukratko receno,ne mozemo mi za nase neuspjehe kriviti ni rat,ni SDA,ni sudije ni nedostatak srece,ni manjak ulaganja...jednostavno smo netalentovani za sport i to su cinjenice...ostalom,evo,kakvo ti ulaganje treba za ono bacanje kugle,bacanje diska,bacanje koplja,skok u dalj???...treba ti samo sportski rekvizit i livada,ako neko misli da je talentovan evo ja cu mu kupiti kuglu i dati livadu da vjezba...ako uspije baciti 25 metara to ti je sigurna zlatna medalja na OI.
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi