Uspješno realizovan Skakavac Trail

Uz podršku Olimpijskog komiteta BiH

Uspješno realizovan Skakavac Trail

U subotu, 29. septembra 2018. godine održan je 2. Skakavac Trail uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, koji je specijalni partner ovog događaja. 

Vodeći se jednim od najpoznatijih sportskih slogana „Citius, Altius, Fortius” odnosno u prijevodu “Brže, više, jače”, organizator Skakavac Traila, Planinarsko društvo Skakavac je uložilo napor kako bi ovogodišnja utrka bila bolja i ponudila više trkačima.

Tako su se ove godine trkači mogli prijaviti na tri utrke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima. U okviru pripreme za utrku volonteri Planinarskog društva Skakavac su trasirali i trajnom markacijom obilježili staze u dužini od 55 kilometara, što će koristiti svim građanima koji se bave trčanjem, planinarenjem ili šetnjom.

Na nekoliko dana prije same utrke su postavljene i privremene markacije kao i kese za otpatke, koje timovi udruženja uklanjaju kako bi prirodni ambijent ostao čist i netaknut. Za drugi Skakavac Trail se prijavilo preko 230 takmičara iz deset zemalja a pored Bosne i Hercegovine te susjednih Hrvatske i Srbije, tu su i učesnici iz Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke,
Švedske, Austrije te SAD-a od kojih je njih 200 uzelo učešće na dan utrke.

U utrci od 43 kilometra i 2100 m uspona u ženskoj konkurenciji prvo mjesto zauzela je Jasmina Kavazović (BiH), drugo mjesto Anela Muhtarević (BiH) dok je treće mjesto osvojila Ivana Ivandija iz Hrvatske.

U muškoj konkurenciji prvi je bio Rafal Klecha iz Poljske, a slijede ga Marko Starčević iz BiH na drugom, te Mirsad Abdaković na trećem mjestu.

U utrci od 32 kilometra i 1270m uspona prva je bila bosanka Šejla Kapetanović-Jenko, drugo mjesto je osvojila Tara Gaines iz Sjedinjenih Američkih država a treća je Anita Pašagić Kapetanović iz Bosne i Hercegovine.

U muškoj konkurenciji je bio prvi poljak Dawid Studecki, na drugom mjestu je Kornej Arkoš iz BiH te na trećem mjestu, također bosanac Irhad Suljić.

U najkraćoj utrci od 18 kilometara sa usponom od 830m, u ženskoj konkurenciji su sva tri prva mjesta osvojile bosanke i to prvo mjesto Amila Štaljo, druga je bila Aida Džafić a treća Emina Mahmutović.

Svi pobjednici su dobili vrijedne nagrade koje su obezbijedili Skakavac Trail, Hotel Termag, US Pollo, GBT i Outdoor Shop. Sve takmičare i posjetitelje na cilju je dočekalo dobro poznato
bosanskohercegovačko gostoprimstvo i odlična zabava uz proizvode partnera utrke te bend Letu Štuke.

Učesnici utrke su i više nego zadovoljni samom organizacijom te kažu da će se naredne godine zasigurno vratiti.

Prvu utrku je svečano otvorio načelnik općine Stari Grad g. Ibrahim Hadžibajrić, a nagrade prvoplasiranim su dodijelili direktor Ustanove za zaštićena prirodna područja g. Osman Delić, Ministar Privrede Kantona Sarajevo g. Muharem Šabić te Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo g. Mirvad Kurić.

Za uspjeh koji je postigao Skakavac Trail su zaslužne i slijedeće institucije kao i partneri koju su pružili podršku realizaciji ove međunarodne utrke: Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, opštine Stari Grad Sarajevo i Vogošća, Ustanova za zaštićena prirodna područja KS,
Zavod za očuvanje kulturno-istorijskog naslijeđa Sarajevo, Federalna uprava Civilne zaštite, Crveni križ Kantona Sarajevo, JP Sarajevo šume, JP Aerodrom Sarajevo kao i značajan broj društveno-odgovornih privrednih subjekata.

Za sve one koji još uvijek nisu iskusili predivne staze i prirodu koja oduzima dah, pozivamo vas da nam se pridružite naredne godine na Skakavac Trailu koji će se realizirati 28.09.2019.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi