Više od 50.000 Japanaca došlo da vidi olimpijsku baklju

U regiji Miyagi

Više od 50.000 Japanaca došlo da vidi olimpijsku baklju

A. Čaušević

Olimpijska baklja je iz Grčke u Japan stigla 20. marta, a u regiji Miyagi je baklju došlo pogledati više desetina hiljada Japanaca. 

U Sendaiju u regiji Miyagi koja je je 2011. godine doživjela nukleranu katastrofu, zemljotres i tsunami se okupilo više od 50.000 ljudi.

Neki su satima strpljivo čekali u koloni od 500 metara kako bi vidjeli olimpijski planem. S obzirom da svijetom vlada pandemija koronavirusa tom prilikom su nosili i zaštitne maske.

"Čekala sam tri sata, ali pogled na olimpijski plamen bio je vrlo ohrabrujući", izjavila je jedna 70-godišnjakinja za javnu televiziju NHK.

Obilazak olimpijske baklje Japanom je počeo 20. marta i trajat će 121 dan. Sve je skraćeno jer kako su organizatori istakli zbog koronavirusa zdravlje nosača baklji je na prvom mjestu.

Prema planiranom Olimpijske igre u Tokiju trebaju početi 24. jula, ali neće biti iznenađenje ukoliko se odgode ili prolongiraju zbog pandemije koronavirusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi