Zašto je bh. plivačica putovala u London bez trenera?
Ivana Ninković sa trenerom

Za trenera Ivane Ninković nije bilo mjesta i sredstava

Zašto je bh. plivačica putovala u London bez trenera?

A. Beganović

Bosanskohercegovački sportisti na Olimpijskim igrama u Londonu nisu postigli rezultate vrijedne pomena. Razloga za loša izdanja naših sportista mnogo, no svakako da je odnos Olimpijskog komiteta BiH prema istim jedan od najvećih.

Ko je sve činio bosanskohercegovačku eksepdiciju na OI u Londonu još uvijek nije poznato, a nadamo se da ćemo tačne odgovore dobiti kada se naš tim vrati u domovinu. Ono što je sigurno jeste da mjesta i sredstava za trenera  šesnaestogodišnje bh. plivačice Ivane Ninković nije bilo. Trener Veljko Piljević otpao je sa liste putnika zbog činjenice da OKBiH nije uspio obezbijediti sredstva za njegovo putovanje.

"Ivana je jedna od rijetkih sportašica koja na Igrama nije imala trenera. Iz kojeg razloga su u OKBiH odlučili da Ivana na Igre putuje bez trenera doista ne znam, no u svakom slučaju to je nedopustivo, pa sam siguran da je i to jedan od glavnih razloga za Ivanin nešto lošiji rezultat. Odgovorno vam tvrdim da su njeni plivački kapaciteti jako veliki, ali izgleda se pojedinci pokušavaju sve uraditi kako bi isti ostali neiskorišteni", za SportSport.ba je istakao direktor Plivačkog kluba Leotar, Zoran Čučković.

Podsjetimo, Ninković je zauzela 41. mjesto u kvalifikacijama na 100 metara prsno i nije dostigla svoj najbolji rezultat. Da li bi njeno vrijeme bilo bolje da je sa njom išao i trener nikada nećemo saznati, ali je sigurno bi podrška poznatog lica za ovu šesnaestogodišnju djevojčicu sigurno donijela dodatno samopouzdanje.
 
"Zbog ovakve odluke dao sam ostavku u Upravnom odboru Plivačkog saveza BiH, a nedavno sam razgovarao sa jednim sportskim psihologom koji je diplomirao u Sjedinjenim Američkim Državama. Razgovor je bio neobavezan, no dotakli smo se i Ivaninog nastupa u Londonu. Čovjek iz struke mi odgvorno tvrdi da je jedan od najvećih razloga za njen nešto slabiji nastup taj što na Igrama nije bila sa svojim trenerom. Ona nema još ni 17 godina, a sa trenerom je gotovo 10 godina i možete li zamisliti kako se osjećala u Londonu. Za njega nije bilo mjesta, a za kćerku Izeta Rađe jeste? Pa to je skandalozno, a imam informacije da njegova kćerka nije bila jedini slijepi putnik, no o tome ćemo kada dobijem potvrdu istih", dodaje razočarani Čučković.

Šta i kako dalje?

"Na ovome neće završiti, početkom naredne sedmice posjetit ću nadležna državna ministarstva, pa ću i sa njima razgovarati.", odgovara predsjenik PK Leotar. "Ovakav Olimpijski komitet ne pomaže sportistima i vjerujte mi da su oni jedni od glavnih krivaca za slabe rezultate naših sportista. Da se razumijemo, nisu jedini. I država bi mogla pomoći mnogo više. Navest ću vam jedan primjer koji će vam nogo toga otkriti. Mi u Trebinju već godinama organizujemo tradicionalni plivački miting 'Srđan i Maksim', u pomen na tragično preminule mlade Trebinjce, članove PK Leotar, Srđana Aleksića i Maksima Vidačića, i od nadležnih državnih mistarstava ne dobijamo nikakvu pomoć. Mislim da sam vam sa ovim sve rekao", ističe direktor PK Leotar i na kraju dodaje:

"Veliko vam hvala što ste me kontaktirali, jedni ste od rijetkih koji su me nazvali u posljedje tri godine kako bismo porazgovarali o problemima sa kojima se suočavamao. Vaša podrška nam mnogo znači, jer samo svi zajedno neke stvari možemo istjerati na čistac."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.