Iman Avdić, 14-godišnja djevojčica među plivačkom elitom: "Želim da BiH donesem što više medalja"
FOTO: T. Hebib

Članica PK Sport Time

Iman Avdić, 14-godišnja djevojčica među plivačkom elitom: "Želim da BiH donesem što više medalja" · Intervju

H. Zilić

Plivanje u Bosni i Hercegovini postalo je popularno zahvaljući sjajnim rezultatima naših mladih plivačica u posljednje vrijeme.

Pored nevjerovatne Lane Pudar, boje naše države na SP za seniore u Abu Dhabiju krajem prošle godine branila je i 14-godišnja članica PK Sport Time iz Sarajeva Iman Avdić, koja je zauzela 27. mjesto u najtežoj plivačkoj disciplini 400 metara mješovito.

Iman je prošle godine proglašena i za najperspektivniju sportistkinju BiH u izboru BHRT-a i Nezavisnih novina.

Ova mlada djevojka redovno trenira uz trenersku palicu Evelina Avdića i vrijedno se sprema za nove izazove. Jedan od treninga iskoristili smo da porazgovaramo sa Iman nakon sjajne godine, ali i da najavimo prema njenim riječima, najtežu godinu koja je ispred nje, jer je očekuje veliki broj takmičenja.

Iman, prošlo je više od 20 dana nakon nastupa na SP-u, tvoj komentar, nakon što su se utisci slegli?

"To je jedno nevjerovatno iskustvo. Što se tiče rezultata moglo je biti bolje, ali u sve svemu sam zadovoljna i jedva čekam da i u ovoj godini predstavljam Bosnu i Hercegovinu na velikim takmičenjima."

Oglasi

Većinu nas zanima, kako jedna djevojčica spaja školske obaveze i treninge na jednom vrhunskom nivou?

"Mnogo je teško uskladiti obaveze, ali imam veliku podršku od svog razrednika i svih nastavnika u školi i prijatelja. Moja obaveza je da sve stignem i trudim se da puno ne izostajem. Imam veliku podršku prijateljica, prijatelja, tu su za mene u uvijek kad treba pomoći."

Čekaju te novi izazovi. Kakva je 2022 godina?

Oglasi

"Ispred mene je najteža godina defnitivno. Očekuje me EP i SP u malim i velikim bazenima, Svjetsko juniorsko prvenstvo, mediteranske igre i EYOF. Upravo je EYOF glavni cilj i želim da donesem što više medalja svojoj Bosni i Hercegovini."

Da se malo vratimo na početak. Kako se rodila ljubav prema plivanju? Imaš li možda nekog sportskog uzora?

"Kada sam bila mala trenirala sam i gimnastiku, ali ljubav prema plivanju je presudila. Imala sam priliku sad na SP da vidim velike svjetske plivače i svako je na svoj način karakterističan i gledam da me što više njih inspiriše."

Kojim disciplinama daješ najveći akcenat?

Oglasi

"Moje bazne discipline su 200 i 400 mješovito i 200, 400 metara kraul. Pored 200 prsno, 400 mješovito je najteža disciplina u plivanju i najteža za trenirat, ali to je moja disciplina i u tome sam najbolja."

Sa 14 godina si najmlađa na svjetskoj listi, nevjerovatan rezultat. Koliko si još u omladinskim kategorijama?

"Najmlađa sam na seniroskoj svjetskoj listi. Izašla sam tek iz kadeta, ulazim u mlađe juniore, zatim u juniore iz kojih izlazim 2024. godine."

Lana Pudar je osvojila medalju, ti si bila najmlađa učesnica SP-a, plivanje je dobilo na velikoj popularnosti u Bosni i Hercegovini, da li možemo očekivati još neke plivačice uskoro na svjetskim takmičenjima?

Oglasi

"Nikada ne znamo šta se može desiti, ko može iskočiti. Želja mi je da Bosnu i Hercegovinu predstavljamo u štafeti, to bi mi bilo ostavrenje sna, jer volim da se družim, da nisam sama u ovom sportu i ponosna sam na Lanu, drago mi je što se družimo."

Sportistima koji postižu rezultate na velikoj sceni ne možemo, a da ne postavimo pitanje - Olimpijske igre?

"Cilj je otići na Olimpijske igre u Pariz. Nisam sigurna, ali mislim da mogu u više disciplina isplivati Olimpijsku normu i plan je da se norma ispliva prije 2024. godine."

Kako izgleda jedan tvoj trening?

"Trenutno sam u baznom periodu radim dva ili tri treninga dnevno tu su plivanje i teretana uključeni. Kada sam se spremala za SP radila sam dva treninga dnevno, uglavnom su treninzi lakši kada se spremte za takmičenja jer je fokus na utrci."

Iman, za kraj razgovora, imaš li neku poruku za mlade sportiste i one koji sanjaju svoje sportske snove?

"Najbitnije biti skoncetrsian i da volite ono što radite. Nikada ne odustajte!"

Top Komentari

Zoilomas
Bice amin i od tebe zlata nasa ribice jos ti takmicenje s lanom super dodje za karijeru. Samo naprijed
6 0
user1601076490
Lana i Iman i još da pojavi par nadarene djece i onda u štafeti po zlata.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi