Odobreno 70.000 KM za pripreme i nastupe Lane Pudar

Najbolja bh. plivačica

Odobreno 70.000 KM za pripreme i nastupe Lane Pudar

Eldar Ganibegović

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je izdvajanje 70.000 KM za pripreme i nastupe Lane Pudar. Odluka je to s današnje sjednice koju je predvodio premijer Nermin Nikšić.

Na današnjoj sjednici, a na prijedlog premijera Nermina Nikšića, Vlada FBiH je prihvatila Informaciju o molbi Kluba vodenih sportova Orka za finansijsku podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenje na Evropskom i svjetskim prvenstvima, sa Inicijativom za izdvajanje sredstava sa pozicije “Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH” iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Sada zadatak ima Federalno ministarstvo finansija da za narednu sjednicu spremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu u iznosu od 69.700 KM, koliko je i tražio Lanin klub.

Vlada FBiH je na taj način pomogla Lani Pudar da finansira troškove puta i smještaja neophodnim za odlazak na pripreme i takmičenja, a radi se o sljedećim:

Pripreme u Antaliji u iznosu od 16.500 KM, potom nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u iznosu od 6.700 KM, pripremnom kampu u Nagasakiju u Japanu u iznosu od 14.000 KM, nastupu na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Fukuoki u Japanu u iznosu od 8.000 KM, pripremama u Sierra Nevadi u Španiji u iznosu od 13.500 KM, te nastupu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Netanyi u Izraelu u iznosu od 11.000 KM.

Vlada FBiH je još jednom uputila čestitku Lani Pudar i njenom klubu za izuzetne rezultate koja ova sportistkinja postiže.

Oglasi

Podsjetimo, Lana Pudar je za sada jedini sportista iz naše države koji je već ispunio A olimpijsku normu i jedini do sada kvalifikovani sportista iz naše države za Ljetne olimpijske igre u Parizu iduće godine.

Lana Pudar je nedavno nastupala na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu i osvojila je tri zlata u tri discipline koje je prijavila.

Zlatna je bila na 50, 100 i 200 metara delfin stilom, a na druge dvije je postavila i evropski rekord u juniorskoj konkurenciji.

Sada slijede druga takmičenja i nastupi, a vidjet ćemo koliko može u seniorskoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu u Japanu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi