Transrodnu plivačicu nominovali za ženu godine i izazvali bijes svih: "Šamar za sve prave žene"

Nevjerovatna odluka

Transrodnu plivačicu nominovali za ženu godine i izazvali bijes svih: "Šamar za sve prave žene"

Midhat Šljivak

Transrodna plivačica Lia Thomas izazvala je veliku pažnju prethodnih mjeseci nakon što je u bazeni pomela konkurenciju u većini takmičenja u kojoj je nastupila.

Thomas je od 2019. godine odlučila da živi kao žena. Uradila je sve potrebne operacije i počela se takmičiti kao u ženskoj konkurenciji.

Dominirala je u odnosu na ostale i porušila je gotovo sve rekorde koje je mogla na ovim takmičenjima, no kritike su bile ogromne. Mnogi smatraju da njoj kao biološkom muškarcu ne bi trebalo dozvoliti da se takmiči sa ženama.

Još veći bijes izazvala je odluka NCAA da Liju nominira za nagradu 'žena godine'. To je razljutilo apsolutno sve, a majka jedne od njenih protivnica iz bazena Kim Jones ne može da vjeruje.

"Poruka koju NCAA šalje je da žene nisu uopšte bitne. Poruka je da nisu dostojne da imaju udobnosti u svojim svlačionicama. Ova nominacija je samo oličenje te poruke. Frustrirajuće je", rekla je Kim Jones.

Oglasi

Rivalka iz bazena Riley Gaines javno je poručila da joj se ne sviđa ova odluka NCAA.

"Ovo je još jedan šamar u lice žena. Prvo nacionalna titula, a zatim nominacija za nagradu. NCAA je nagradu učinio beskorisnom. Ona bi trebala predstavljati sve najbolje što jedan sportista može napraviti, ocjene, karakter, vrijednost. Kakav karakter je Thomas pokazala osim sebičnosti i nepoštovanja dugih žena? Poštujem sve, ali smatram da se transrodne osobe ne bi smjele takmičiti sa ženama", istakla je Gaines.

Svoj komentar dala je i čuvena teniserka Martina Navratilova. Ona je također protiv nominacije Lije Thomas.

"Nemate dovoljno prelijepih bioloških žena sportistkinja? Koji vam je vrag?", pita se Navratilova i dodaje nakon brojnih kritika koje je dobila:

"Trebam biti sretna jer sklanjaju prave žene sa strane u sportu? Nema šanse. Biologija je bitna. Razumijete", poručila je Navratilova.

Lia Thomas je tako ponovo došla u centar pažnje i zaista je nevjerovatno kako NCAA apsolutno ne vodi brigu o tome šta drugi kažu u ovom slučaju.

Top Komentari

King_Kenny
...hajd nek neko malo j*be i ove feministice.
0 3
senja
Zašto i dalje ovi naši kreteni od novinara se naguze zapadu pa zovu ovo ženom? Pa majmune zovi ga onim što i jeste. Ovo je tip koji se predstavlja kao žensko, a nije žena. I tako ga i treba zvati, a ne onako kako nakardani zapad hoće da zovemo ove bolesnike...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti