Motor protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

Motor protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

O. Lekić

Toprak Razgatlıoğlu, FIM Svjetski Superbike šampion iz 2021., i Ayhancan Güven, takmičar iz DTM trkačke serije, zamijenili su svoje uobičajene staze off road izazovom u turskoj oblasti Kemaliye unutar zagonetnog Dark Canyona.

Poznat kao jedan od najdubljih kanjona na planeti, omiljena je staza za motocikliste i automobilske entuzijaste. Uvršten na UNESCO-ovu probnu listu mjesta svjetske baštine 2021., Dark Canyon ističe se kao jedna od najzanimljivijih i najstrašnijih ruta na svijetu sa 38 ručno izrađenih tunela, ozloglašenih u zajednici motosporta po svojim zastrašujućim izazovima.

Kanjon je dugačak oko 25 kilometara, uranja u dubinu preko kilometra i ima bazu koja se sužava na samo 10metara, sa strmim padinama koje stvaraju fascinantan i izazovan krajolik. Odlučujući se sići po prvi put s utabane staze, dvojac je izazivao jedan drugog da pomakne svoje granice u adrenalinskoj potrazi. Dvojica trkača na stazi izašla su iz svoje zone udobnosti i prvi put se okušala u off-road trkama.

Toprak Razgatlıoğlu, nosilac zastave koji je Turskoj donio slavu Svjetskog prvenstva u Superbikeu 2021. godine, rekao je: „Vožnja motora u kanjonu se veoma razlikuje od vožnje na stazi. Moj bicikl je bio pretežak da bih se mogao zaustaviti, a teren nije bio lak za vožnju; međutim, za mene je to bilo uzbudljivo iskustvo”.

U međuvremenu, Ayhancan Güven, koji je ove godine stekao prestižnu platinastu licencu za kojom čeznu vrhunski vozači širom svijeta, učestvovao je u obračunu sa Škoda Fabia Rally2 automobilom, obilježavajući svoj debi u karijeri sa ovim vozilom. “Bilo je puno izazova u cijelom kanjonu, a kroz tunele je bilo prilično teško proći.

Bio je to prvi put da sam vozio ovaj auto, a upravljač je bio potpuno drugačiji od onog koji inače vozim. Bilo je to izazovno iskustvo, ali sam se jako zabavio.”