Spektakl u Moskvi: Francuska i Hrvatska danas se bore za svjetski tron

Finale Svjetskog prvenstva

Spektakl u Moskvi: Francuska i Hrvatska danas se bore za svjetski tron

Endin Čaušević

Nakon mjesec dana spektakularnog fudbala danas se spušta zavjesa na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Veliko finale igra se u Moskvi, a za tron svijeta borit će se Francuska i Hrvatska.

Francuska je pred početak Mundijala bila jedan od najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje i na kraju su igrači Didiera Deschampsa uspjeli da dođu do finala i od cilja ih dijeli još samo jedan meč. S druge strane, za Hrvatsku je ovo najbolji uspjeh u historiji i sigurno da je malo ko očekivao da ćemo danas Vatrene gledati u velikom finalu.

Dalićevi izabranici odigrali su sjajan Mundijal, a vrijedi napomenuti da su u nokaut fazi dvije utakmice dobili nakon penala, dok su u polufinalu stvari završili u produžecima. Jasno je da su igrači Hrvatske više umorni jer su odigrali faktički 90 minuta više, no motiv za današnji meč im i nije potreban jer se radi o finalu Svjetskog prvenstva.

Francuska je s druge strane imala veoma teške protivnike u nokaut fazi, ali su posao završavali u regularnom dijelu utakmice. Trikolori su prvo izbacili Argentinu u osmini finala, a zatim su kući poslali i Urugvajce. U meču polufinala Francuska je igrala protiv Belgije i uspjela je da slavi sa 1:0 i tako izbori veliko finale Mundijala, prvo nakon 12 godina.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska je u grupi igrala odlično, dok je u osmini finala protiv Danske prošla više sretno nego spretno nakon penala. U narednom krugu Vatreni su igrali protiv Rusije i također su tek nakon penala uspjeli da se domognu polufinala. U meču s Engleskom ekipa Hrvatske bila je znatno bolja i nakon preokreta uspjela je da ispiše historiju plasmanom u finale. No, jasno je da se tu ekipa Zlatka Dalića ne želi zaustaviti.

Francuska će danas u Moskvi tražiti svoju drugu titulu prvaka svijeta nakon što su uspjeli 1998. godine da dođu do samog kraja. Upravo je Mundijal prije 20 godina bio historijski i za Hrvatsku koja je tada došla do trećeg mjesta. Ipak, danas će ovaj tim imati priliku da napravi veliku senzaciju i postane prvak svijeta. Meč Francuska - Hrvatska igra se danas od 17 sati.

Top Komentari

Ante G.
Tak je decki, nosimo trofej doma!!!
9 7
Benjamingst
Ovo SP je jednih od losij. Da se I ovo zavrsi vise.
6 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti