"Nisam nosio cvijet maka jer me podsjeća na bombardovanje Srbije iz 1999. godine"

Matić se oglasio na Instagramu

"Nisam nosio cvijet maka jer me podsjeća na bombardovanje Srbije iz 1999. godine"

Endin Čaušević

Srbijanski fudbaler Nemanja Matić našao se na velikom udaru britanske javnosti nakon što je odbio nositi cvijet maka na svom dresu na meču protiv Bournemotuha.

Cvijet maka za Britance je znak sjećanja na sve žrtve britanske vojske u Prvom svjetskom ratu, a igrači tradicionalno u novembru na svojim dresovima nose ovaj znak. Međutim, dosta prašine se diglo u medijima nakon što je Matić pred ovaj meč skinuo cvijet maka i odbio na taj način da oda počast žrtvama.

Zbog toga su u Velikoj Britaniji žestoko kritikovali veznjaka Manchester Uniteda, a nakon svega Matić je odlučio da se oglasi. On je na svom Instagram profilu objasnio zbog čega nije nosio cvijet maka na svom dresu.

"Jasno mi je zašto ljudi nose cvijet maka i apsolutno pošutjem sve to i suosjećam sa svima koji su izgubili voljene u ratu. Ipak, za mene je to samo podsjećanje na napad kada sam bio dijete. Uplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu kada je moja država Srbija bombardovana 1999. godine. Ne osjećam da je ispravno da nosim ovaj znak na dresu. Ne želim umanjiti značaj cvijeta maka kao simbola ponosna za sve Britance ili ih uvrijediti na neki način. Ovo su moji lični razlozi i to je sve. Nadam se da će svi razumjeti i da sam sada objasnio kako se osjećam", poručio je Matić.

Potražite više informacija na temu Premier league:

View this post on Instagram

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on

Top Komentari

casimiro
Jednom vlah uvjek vlah.A pitas li se zasto je bilo bombardovanje??
68 15
MirzaBarucic
A sta te podsjeca na genocid u Bosni i Hercegovini, je li smradu? Genocid koji je pocinjen u tvoje ime. Sta te podsjeca na masakr u Vukovaru, granatiranje bh. gradova, Dubrovnika? Konc. logora. Fuj ... treba smradu iz istih stopa raskinuti ugovor.
45 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi