Politika ovaj put ipak nije pobijedila, ali to ne pomaže Arsenalu

To je jednostavno bila odluka Mkhitaryana

Politika ovaj put ipak nije pobijedila, ali to ne pomaže Arsenalu

Edmir Škorić

Armenski nogometaš Henrikh Mkhitaryan ipak neće putovati na finale Evropske lige u Baku (Azerbejdžan).

Zbog lošeg odnosa Azerbejdžana i Armenije i nerazriješenih političkih pitanja, Mkhitaryan je odbio da ide u Baku na finale koje se igra 29. maja. Iz UEFA-e su pokušali da 'srede' situaciju, ali sam igrač je odbio iako mu je garantovana sigurnost na ovom putovanju. Bila je to polovična pobjeda sporta nad politikom, ali armenski veznjak je ipak odlučio drugačije.

"Uzeli smo u obzir sve opcije i morali smo donijeti tešku odluku da ne putujem s ekipom na finale Evropske lige. Mnogo me boli što neću igrati jer nije baš da igračli stalno igraju takva finala. Navijat ću za svoje saigrače i nadam se trofeju", rekao je Mkhitaryan.

Generalni sekretar Azerbejdžanskog nogometnog saveza Elkhan Mamedov izjavio je prošle sedmice kako su azerbajdžanske vlasti i UEFA osigurale jamstva sigurnosti Mkhitaryanu, ali Armenac je odlučio drugačije.

"U Azerbajdžanu se ne bi suočio s nikakvim problemima sigurnosti", kazao je Mamedov.

Glasnogovornica azerbejdžanskog ministarstva vanjskih poslova Leyla Abdullayeva također je bila uvjerena da nema nikakvih problema da Mkhitaryan dođe u Baku.

"Unatoč teškim odnosima između Azerbejdžana i Armenije, Mkhitaryan može igrati u finalu Europske lige u Bakuu. Armenski sportisti ranije su već sudjelovali u brojnim velikim sportskim događajima koje je organizvao Azerbejdžan. Ne treba miješati politiku i sport", kazala je Abdullayeva.

Menadžer Arsenala Unai Emery morao je da prihvati odluku Mkhitaryana da ne ide u Azerbejdžan.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Razgovarao sam s njim. Došao sam iz Baskije i imali smo i tamo veliki politički problem u našoj zemlji, završivši prije pet, šest godina i razumijem da je ova odluka vrlo osobna. Ne mogu ga tjerati da ide s nama. Moramo da poštujemo njegovu odluku i moramo razumjeti političke probleme", istakao je Emery.

Za ovaj slučaj kažu da je politika pobijedila nogomet, ali prije bi se reklo da je Mkhitaryan sam sebe pobijedio, ali kao što reče Emery - treba poštovati odluku.

Top Komentari

teddy sheringham
Pičkica. Jednostavno.
3 0
Rajvosa2019
Nasikiro sam se nisam citavu noc oka sklopio , zaboli me oklagija - igrace Mesut - njemu radi brkice nesmije faliti dlaka na glavi
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi