Od anonimusa do reprezentativca BiH: "Škola? Mama... Naslijedit ću Van der Sara"

Banjalučki dečko pokazao da se rad i strpljenje isplate

Od anonimusa do reprezentativca BiH: "Škola? Mama... Naslijedit ću Van der Sara"

Dupla kruna koju je Sarajevo osvojilo natjerala je selektora bh. reprezentacije Roberta Prosinečkog da na svoj popis uvrsti i jednog od fudbalera šampionske generacije. Izdvojiti onog najboljeg nije lako, svako je dao svoj lični pečat i doprinos, no kako Vedran Kjosevski u posljednje vrijeme i nije branio, umjesto njega uskočila je 'bordo hobotnica' - Vladan Kovačević.

"Taj će dečko biti Begovićev nasljednik. Zapamtite to ime. S takvim karakterom i predanošću je malo fudbalera danas", na jednom od treninga sugerisao nam je Kovačevićev imenjak Vladan Grujić, koji je i sam svojevremeno bio dio Sarajeva i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kovačevićev put nije bio isti kao dobrom dijelu klinaca koji su ponikli u klubu. I dok su, recimo, Demirel Veladžić, Rijad Sadiku, Nedim Hadžić sa tek nekoliko utakmica u nogama za seniore odlučili da spakuju kofere i krenu put Evrope, Kovačević je svoju šansu strpljivo čekao. Stepenice nije želio preskakati. Na ruku mu je išao i sukob Bojana Pavlovića sa navijačima za vrijeme utakmice sa Atalantom, što je iskoristio i nametnuo se kao trajno rješenje za 'jedinicu', i to sve u sezoni kada je na Koševu slavljenička atmosfera. Za nešto manje od godinu dana od anonimusa je došao do reprezentativca.

"U Borcu nije dobio šansu"

No, ko je, zapravo, Vladan Kovačević? Dvadesetjednogodišnji momak iz Banjaluke imao je prilično neobičan put. I dok su njegovi prijatelji iz klupe trenirali u Borcu, njegov kvalitet u Platonovoj i nije prepoznat, pa je na preporuku nekada talentovanog golmana Siniše Mrkobrade stigao u Sarajevo.

"U svom gradu Vladan nije dobio šansu, oklijevali su, pa sam onda pozvao tadašnjeg 'šefa' Akademije Sarajeva i rekao: 'Dajte mu šansu, čim ga vidite, poželit ćete da ostane'. Tako je na kraju i bilo", priča nam Mrkobrada, pa nastavlja:

"Bio sam presretan kada sam pročitao da ga je Prosinečki pozvao u reprezentaciju. Kroz glavu mi je prošlo sve što je taj 'mali' prošao da bi postao ono što je danas. Inače dolazi iz skromne porodice, jako je vaspitan i uvjeren sam da je u njemu reprezentacija dobila golmana za narednih deset godina."

"Mama, bit ću novi Van der Sar"

Snove da će jednog dana postati profesionalni golman Kovačević je imao još kao školarac.

"Kako mi je fudbal uvijek bio ispred škole, majka me je kada sam imao šest-sedam godina pitala šta ću raditi ako ne budem imao uspješnu karijeru, a ja sam onako samouvjereno rekao - uspjet ću, naslijedit ću Van der Sara u Manchester Unitedu (smijeh). Ciljeve inače postavljam na najveću ljestvicu, pa tako se nadam da uz sreću i Božiju pomoć jednog dana dogurati do jednog takvog kluba", rekao nam je krajem prošle godine.

Golman nije baš oduvijek želio biti...

"Kao dijete bio sam napadač, želio sam davati golove, ali jedne prilike na jednom turniru u Banjaluci trener me je iznenada stavio na gol i odjednom se rodila ta ljubav prema toj golmanskoj poziciji. Na prvoj utakmici sam branio i bez rukavica, uživao sam toliko u tome da mi je svejedno bilo. Biti golman je nešto posebno, golman je jedan, a igrača je 10 na terenu."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Danas je Kovačević zapažen kad god je između stativa, njegove parade zavrijeđuju pljesak... Uz sve to djeluje veoma zrelo, kao da mu je najmanje 25 a ne 20 godina, a poznat je i po činjenici da ga svi vole, omiljeni je lik svlačionice, ali i svih ostalih u klubu.

Nakon što je Prosinečki saopštio da će putovati s reprezentacijom u Finsku i Italiju, Kovačevićev telefon bio je usijan od poziva. Počele su stizati i poruke, na neke je odgovorio, dok na većinu jednostavno nije stigao...

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KRKAN
NAJGLUPLJI GOLMAN CIJELE LIGE, VIDLJIV STRAH KADA BRANI, OBICNA PICKICA KOJA NIJE ZA GOLMANA MOZDA BOLJE DA JE KOSARKU TRENIRAO SAMO SE SJETIM KIKSEVA IZ PRVOG DIJELA SEZONE
0 36
Hasimaga
Bravo Vladane, iskreno ti zelim da izrastes u najboljeg BH golmana. Pametno radis, prvo se trebas dokazati u klubu, sto u ovoj sezoni i jesi,produzio si ugovor do 2023.,sto je pametan potez,pa lagano stepenicu po stepenicu.Nagrada za dobru sezonu i poziv za repku su tu. Bit ce akoBog da i transfer u ligu petice sto ti iskreno zelim , pametan si momak, samo sve u dogovoru sa klubom jer to je recept za uspjeh, neka ti je uvijek na pameti Cimirot i uspjet ces
15 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti