Celtic: Agresivan, ofanzivan i efikasan

Sarajevo će imati jako težak posao sutra

Celtic: Agresivan, ofanzivan i efikasan

Edmir Škorić

Ako su navijači Sarajeva ikoga željeli izbjeći od potencijalnih rivala u prvom pretkolu Lige prvaka onda je to definitivno Celtic.

Da, činjenica je da uživamo u toj euforiji i kada igramo protiv 'velikih', što Celtic stvarno jeste, ali onda treba biti svjestan činjenice da je to praznik, ali ne i dobra šansa.

Timovi kao što su Celtic obično se lako provlače kroz prva, druga ili treća pretkola i za njih je Sarajevo, na papiru, veliki autsajder. Prođe li Sarajevo, bit će to ravno svjetskom čudu, no ako ništa, barem možemo da iskoristimo uobičajene floskule kao što su "u fudbalu je sve moguće" i "lopta je okrugla".

Ukoliko Celtic ne bude imao svoje dane, a Sarajevo ih bude imalo, uz malo sportske sreće, hrabrosti i samopouzdanja, pa i kvaliteta, što da ne, sve je moguće. Ako ništa, nada zadnja umire.

Celtic je bivši prvak Evrope. Klub star 131 godinu bio je prvak Evrope 1967. godine, a igrao je i finale tri godine kasnije. Škotskom naprosto dominira i ima čak 50 titula, a od sezone 2011/12 je uzastopno osvojio osam naslova i skroz u sjenu je bacio gradskog rivala Glasgow Rangers, koji je u međuvremenu prolazio pravu agoniju zbog financijske krize. Osim 50 naslova prvaka Škotske, osvojio je Celtic i 18 naslova Liga kupa i 39 kupova. I o čemu onda da govorimo?

No, hajde da malo analiziramo Celticovu trenutnu ekipu i koliko je ona opasna. Celtic je prošle sezone bio dominantan u Škotskoj, mada je znao da bude ranjiv, ali jako rijetko. Imao je samo pet poraza na 38 mečeva. Celtic je postigao 77 golova u Škotskoj, ali ipak nije bio najefikasniji, pošto je Rangers postigao 82 gola. Celtic je primio 20 golova, što ga je učinilo najboljim odbrambenim timom u šampionatu.

U svim linijama Neil Lennonn ima vrhunske igrače i neki spoj mladosti i iskustva, a uz to kvaliteta ne manjka. Možda je teško predvidjeti kvalitet Celtica, pošto igra u "manjoj" ligi, ne naprimjer u Premier ligi ili La Ligi, ali nema sumnje da bi i da igra s najboljim engleskim klubovima imao značajnu ulogu.

Celtic je u Škotskoj prošle godine igrao za gol više, uglavnom napadao sve svoje rivale i bio agresivan, snažan, trčački nadomaćan... Rijetke su bile utakmice u kojima Celtic nije lepršavo igrao i letio po terenu. Sada da predstavimo kompletan tim.

Iskusni Craig Gordon (35) branio je na 32 meča Celtica u svim takmičenjima, dok je Scott Bain imao utakmicu manje, ali stiče se dojam da mu Lennon više vjeruj. Dakle, menadžer Neil Lennon ravnopravno im je dijelio minute, s tim da je u većim utakmicama kao npr. protiv Rangersa branio Bain.

Bitan u odbrani je nesuđeni bh. reprezentativac Jozo Šimunović, koji ima samo 23 godine i izuzetno je jak stoper. On je odigrao 30 utakmica i postigao je dva gola. Također, njegov sunarodnjak Filip Benković je upisao 27 nastupa i dao je dva gola. Mada, glavna uzdanica u Celticovoj odbrani je Derdyck Boyata, ali on je sada povrijeđen. Boyata je odigrao 32 meča i uglavnom je tu kada se radi o nekoj jačoj i važnoj utakmici. 

Često su stoperski tandem činili on i Kristoffer Ajer. Ovja norveški mladi defanzivac (20 godina) sakupio je čak 45 nmečeva u prošloj sezoni i postigao je jedan gol. Sutra će sasvim sigurno biti u sastavu uz vjerovatno Šimunovića. Konkurenciju je pojačao Francuz Julien koji je došao iz Toulousea i možda će sutra debitovati.

Jedan od glavnih igrača je lijevi bek Kieran Tierney, 21-godišnji Škot za kojim lude Arsenal i Napoli, no vjeruje se da će ga Celtic zadržati iako može da zaradi preko 15 miliona funti na njemu. On je doputovao u Sarajevo, ali je upitan njegov nastup sutra. U 40 nastupa dao je jedan gol prošle sezone. Umjesto njega bi sutra mogao da zaigra mladi Boli Bolingoli koji je nedavno stigao iz Rapida za 3.15 miliona eura.

Pozicija desnog beka uvijek je bila rezervisana za iskusnog Šveđanina Mikalea Lustiga, koji je među glavnim igračima Celtica s 44 nastupa, ali sada će Lennon morati nešto da smisli jer je ovaj otišao u Belgiju. Neizostavan je naravno i "prljavi ćelavac" u veznom redu Scott Brown.

Igrač je to koji može da bude opasan i naprijed i nazad, a posebno za protivničke igrače zbog svoje prgavosti. Brown je Celticova legenda i ima 51 nastup u proškoj utakmici uz tri gola. Važan za ekipu Celtica u vzenom redu je i Callum McGregor, reprezentativac Škotske, koji je na 59 mečeva postigao šest golova.

Za razliku od Browna, djeluje ofanzivnije i igra po desnoj strani. Uz Browna bi onaj blok imeđu veze i odbrane trebao da čini i Olivier Ntcham, koji ima samo 22 godine i ogroman je potencijal. U 37 nastupa dao je šest golova, ali je zbog nedavnih izjava u medijima postao neprijatelj navijača Celtica i lako bi mogao da napusti Celtic.

James Forres (26) neizostavna je karika u Lennonovoj ekipi i odigrao je 56 mečeva te je sa 18 golova jedan od najefikasnijih Celticovih igrača. Jonn Hayes, ofanzivni veznjak, ima 48 mečeva i 22 gola i on je također među onima koji bi trebali istrčati na Koševu. 

Nir Bitton je zadnji vezni i ovaj Izraelac često dobija šansu kod Lennona, a u Celticu je već šest godina. Njegovo nije da zabija golove ili asistira, ali s Brownom se sasvršeno slaže i zajedničkim snagama prekidaju sve moguće napade protivnika.

Najopasniji napadači su svakako Odsonne Edouard koji je zabio 22 gola prošle sezone, tu je i iskusni Leigh Griffiths koji zbog depresije nije igrao pola godine, a velike nade se polažu i u 21-godišnjeg Baya, koji je sada povrijeđen.

Značajan je u timu Celtica i Tom Rogić, ali on je povrijeđen. Neće biti ni Mariana Shveda, mladog Ukrajinca koji je pojačao Celtic ovog ljeta i igra u napadu. Scott Sinclair je bivši igrač Manchester Cityja i sigurno ga svi dobro poznajete, no njegovo mjesto u prvih 11 nije zacementirano i uglavnom ulazi s klupe kao džoker. Ko zna, možda sutra i zaigra od početka.

Celtic najčešće igra u formaciji 4-2-3-1, ekipa iz Glazgova uglavnom je vrlo ofanzivna i agresivna. Gledaju da protivnika dotuku već u prvom poluvremenu, igraju za gol više. Trener je Neil Lennon (47 godina), igračka legenda Celtica i reprezentacije Sjeverne Irske.

Sve u svemu, Celtic ima ogroman broj izuzetno kvalitetnih igrača, kako iskusnih koji znaju šta i kako treba, tako i onih mladih i potencijalnih željnih dokazivanja i odlazaka u velike klubove u Ligama petica.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Teško je sada igrati se menadžera i predvidjeti Lennonove zamisli, sigurno je da i on ima dilema, neke neće koristiti zbog zdravstvenih razloga, neke poput Ntchama "ohladiti" jer je ovaj imao loše izjave u medijima, tako da to sutra pred utakmicu nećemo znati početnih 11 prvaka Škotske.

Da li vjerujete u čuda? Možete okušati sreću i odigrati na Sarajevo, pošto je kvota ogromna. Kompletnu ponudu pogledajte OVDJE.

Top Komentari

AmerZE1990
Prenos na PornHub-u
0 22
Robijasis1000
Kazete Nada umire zadnja, ja koliko znam, sarajevska Nada(Djurevska) je umrla tako da sutra nemate sanse
0 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti