BiH u polufinalu, Zrinjski "gazi", Kosovo strah i trepet, Hajduk osvaja Ligu prvaka

Šta će se desiti u budućnosti?

BiH u polufinalu, Zrinjski "gazi", Kosovo strah i trepet, Hajduk osvaja Ligu prvaka

Edmir Škorić

Football Manager je nogometna simulacija i video igra koja dugi niz godina služi i za skautiranje, ali i za predviđanje budućnosti.

Nije tajna da mnogi menadžeri talente otkrivaju na popularnom FM-u, koji je obično znao da "ubode" s procjenama kvaliteta nekog igrača. Tako su igrači poput Robinha ili Carlosa Teveza "ubijali" na menadžerskim simulacijama prije nego li su postali poznati nogometnoj javnosti. Svake godine bi FM predvidio koji tinejdžeri bi mogli da u budućnosti eksplodiraju i postanu veliki igrači.

Fotball Manager je za one koji ga igraju naprosto više od života. Provode se sati, dani, sedmice, mjeseci i godine za računarom analizirajući protivnike, skautirajući igrače, postavljajući određene taktike...

Sajt theoroyffotball.com se odlučio upravo kroz Football Manager prikazati budućnost balkanskog nogometa. Zapitali su se, šta ako bi svi nogometni klubovi iz zemalja bivše Jugoslavije dobili po 300 miliona eura novčane injekcije?

Simulacijom je odlučeno da 78 klubova u najjačim ligama na prostoru bivše Jugoslavije dobije po 100 miliona eura godišnje, odnosno 300 miliona za tri godine.

Rezultati su stigli vrlo brzo. Slovenački Maribor pravi vrhusnke mlade igrače, a Crna Gora, Makedonija i Kosovo ubrzo prelaze u viši rang u Ligi nacija. Kosovo dobija timove koji redovno igraju Evropu. Sve to u prve dvije godine.

Nakon četiri godine simuliranja balkanskih liga s "nadograđenim budžetima", došlo se do zaključka da klubovi unutar tih zemalja dosta trguju, a razlog tome je vjerovatno isti ili sličan jezik što pomaže igračima i lakše im je da odu iz Srbije u Hrvatsku ili s Kosova u BiH. Uostalom, sada je i novac ozbiljan, pa igrači više ne "trče" za najjačim ligama svijeta.

I veliki transferi su postali normalni. Dinamo je prodao Danija Olma u Barcelonu, a Antonija Marina u Tottenham. U Hrvatskoj je do sada (govorimo o budućem vremenu u igrici) najveći transfer bio Vitaliy Mykolenko iz Dynamo Kijeva za cijenu od 26,5 miliona. U Srbiji, Partizan je doveo Nemanju Gudelja natrag u svoju domovinu iz kineskog Guangzhou za 22 miliona... Naravno, sve to je trenutno nerealno u stvarnom svijetu, ali Football Manager nam daje takva predviđanja.

Zanimljivo da je u 2023. godini Radnički iz Niša doveo Scotta McTominaya iz Manchestera za 6,25 miliona, a jedan od najvećih hrvatskih talenata Miro Rodin nije uspio - završio je u slovenačkom Aluminiju!

Svjetsko prvenstvo 2022. osvojila je Argentina na penale protiv nositelja titule Francuske, (bez Messija). Naše bivše jugoslavenske zemlje to nisu dobro obavile. Bosna i Srbija nisu izašle iz grupne faze i Hrvatska je u četvrtfinalu izgubila od Francuske. Kostarika je nekako uspjela doći do polufinala.

Ako odete još 10 godina naprijed, onda uvidite da je Dinamo za 42 miliona kupio Borisa Bertosa iz Slavena, da je za 24,5 miliona Maximilian Philipp stigao iz Dortmunda u Crvenu zvezdu...

Male zemlje poput BiH ili Crne Gore još uvijek ne troše mnogo na transfere, budući da reputacija njihovih liga vjerojatno još uvijek nije visoka da bi privukla takve igrače, iako je prošlo desetak godina od realnog vremena.

2032. godine Srbija upada u Top 10 najboljih reprezentacija svijeta, a Makedonija i Bosna su nazadovale u odnosu na rang listu 2019. godine.

Zanimljivo, 49 godina kasnije Football Manager je izračunao da su Srbija i Hrvatska među 10 najboljih reprezentacija na svijetu, da je na 15. mjesto došlo - Kosovo!?

Hajduk je u sezoni 2059/60 osvojio Ligu prvaka, a na putu do titule Splićani su pobijedili Liverpool, PSV, Hoffenheim, Milano i City. U grupnoj fazi Lige prvaka igrala su tri hrvatska kluba, jedan srpski i jedan klub s Kosova.

Slovenija je 64' godine igrala finale Evropskog prvenstva i izgubila je od Italije na penale, a Hrvatska je bila treća na SP-u 1942. godine. Nakon 100 godina simuliranja, Hrvatska je bila daleko najuspješnija sa dva svjetska zlata, jednim srebrom i jednom broncom.

BiH, koja je najbolja bila 24. na svijetu, nakon 100 godina bila je na 50. mjestu.

Bilo je nekih ludih transfera u posljednjih 100 godina. Hajduk je kupio japanskog igrača Yuki Yoshidu za 127 miliona eura od Liverpoola 2090. godine, što je bio najveći transfer koji je napravio neki hrvatski klub. U Srbiji je najviši transfer koji je platio klub bio je 44 miliona eura, ali najskuplji igrač koji je prodan iz Srbije koštao je 154 miliona eura!

Hajduk, Dinamo, Istra, Vojvodina... osvajali su evropska takmičenja i slove za klubove iz samog vrha svjetskog nogometa.

Na kraju, zaključak je da mnoge zemlje poput Sjeverne Makedonije ili Crne Gore nisu bile u stanju da se nose s tolikim novcem (100 miliona eura za godinu), pa nisu ni napredovale. Bosna također nije bila sjajna, ali je mostarski Zrinjski redovno igrao evropska takmičenja. Jednom smo ipak igrali i polufinale Evropskog prvenstva i to je najveći uspjeh Zmajeva u simulaciji. Zanimljivo, Željo i Sarajevo nisu do kraja iskoristili svoju financijsku injekciju i uglavnom nisu završili tamo gdje se očekivalo.

Slovenija je dobro prošla, i klubovi i zemlja. Ipak, niko od njihovih klubova ne radi bolje od Zrinjskog, ali svi klubovi koji su dobili novčanu injekciju još uvijek su vrlo ugledni. Maribor je ipak pao, a preteklo ga je šest slovenačkih ekipa.

Srbija je dobro prošla, vrlo ugledna liga i ostvarila je velike rezultate na evropskim takmičenjima Većina klubova u Superligi ima svjetsku reputaciju osim Crvene zvezde koja nije radila dobro kao što se očekivalo.

Dvije zemlje koje su pobijedile su Hrvatska i Kosovo! Rezultati Hrvatske govore sami za sebe. Pobjednici Svjetskog prvenstva i višestruki pobjednici Lige prvaka i Evrospke lige. Dinamo i Hajduk su na istoj razini Manchester Uniteda i Atletico Madrida, a svi ostali klubovi nastavljaju stvarati velike talente za reprezentaciju.

Rezultati Kosova su nam bili potpuno neočekivani. Klubovi redovno igraju evropska takmičenja, reprezentacija je uvijek u napretku, a na Kosovu su očito znali da raspodijele budžet i da pametno rade.

Top Komentari

magistar
U kakvim vi fikcijama i snovima živite. Blago se vama.
4 0
konjnakvadrat
De nam kakvi guzova objavite
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi