Od igrača spremnog za "šest i pol minuta" do prevage vidljive na prvu
Zec je za 45 minuta protiv Širokog Brijega pokazao o koliko dobrom igraču se radi

"Desetka" FK Željezničar u pravom vlasništvu

Od igrača spremnog za "šest i pol minuta" do prevage vidljive na prvu · Komentar

A. Čaušević, foto: T. Hebib

U vremenima kada je fudbal bio više igra nego biznis "desetka" je bila rezervisana za najboljeg igrača ekipe. Prema tom nepisanom pravilo onda je broj 10 FK Željezničar na leđima pravog čovjeka. 

Ermin Zec je "desetku" najtrofejnijeg bh. kluba nosi od januara ove godine. Njegov početak na Grbavici je bio spor, evidentan zaostatak u fizičkoj spremni u odnosu na saigrače je učinio svoje jer neigranje jedan period na svakog ostavi trag. Nije to zaobišlo ni Zeca koji muku muči sa sitnim povredama.

Međutim kada je neko klasa i treptaj oka mu je dovoljan da pokaže svoj kvalitet. Da o igračkim vrijednostima Zeca nema potrebe diskutovati ovaj 31-godišnjak je potvrdio je u svojoj dosadašnjoj karijeri ali i u debiju za Plave, zabio je za pobjedu nad Mladosti u martu. Nakon tog susreta Amar Osim u svom stilu je kazao kako je Zec spreman za "šest i pol minuta, ali da je s njim na terenu sve drugačije."

Željezničar na šampionsku titulu čeka od 2013. godine. Igrali su na Grbavici od tada do danas vrhunski ofanzivci za bh. prilike. Zajko Zeba, Miroslav Stevanović, Goran Zakarić su neka od imena, međutim niti jedan od njih nije pravio razliku vidljivu u prvi mah kao što to radi Zec.

Pred početak ove sezone Bugojanac je stavio paraf na trogodišnji ugovor s Plavim, tokom pripremnog perioda je vjerovatno u dogovoru sa stručnim štabom dozirao minutažu kako bi spreman dočekao start sezone. Iako još tek treba da dosegne puni nivo Osim ga je počeo koristiti kao startera, vjerovatno svjestan toga da njegovo prisustvo ekipi daje dimenziju više.

Da je Zec paklen igrač potvrdio je u grotlu Bilinog polja kada je bez obzira što se nije upisao u listu strijalaca odigrao zaista sjajan meč. Svojim kretanjem, lukavim i mudrim potezima te pravovremenim reakcijama je igrače Čelika je bio poput duha - neuhvatljiv.

Već tada se dalo naslutiti da se polako vraća u takmičarsku formu. Zaigrao je i protiv Slobode na Grbavici, također od početka. Dok je bio na terenu Plavi su vodili 2:1, a očigledno još uvijek nespreman za cijeli susret zamijenjen je u 71. minuti. Taj meč je završen 2:2.

Simultanka na Pecari

Da je igranje za voljeni klub, a Željezničar njemu to jeste, ponekad više od samog ispunjavanja obaveza potpisanih ugovorom potvrdio je i minulog vikenda. Iako je imao problema s aduktorom zbog kojih bi se rijetko koji igrač stavio na raspolaganje struci, nakon odrađene terapije u Šibeniku kod fizioterapeuta Nenada Bakule s kojim godinama surađuje noć prije susreta je stigao u Široki Brijeg, stisnuo je zube i demonstrirao 45-minutnu simultanku.

Željezničar je poslije prvog poluvremena gubio s 3:1, onda je Osim u vatru bacio svog najboljeg igrača koji mu se odužio prvo asistencijom, a zatim i golom za konačnih 3:3. Međutim, nije samo statistički učinak to što izdvaja Zeca, već samo njegovo prisustvo na terenu. Igrač koji donosi prevagu. Kratko i jasno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zec je u dosadašnjem dijelu sezone upisao četiri nastupa, a Željezničar je s njim u igri praktično svaki put sticao rezultatsku prednost. Izuzetak je samo meč protiv Mladosti, zašto je sam kriv obzirom da je promašio penal u sudijskoj nadoknadi. Sa Zecom u igri Plavi su vodili protiv Čelika s 0:2, imali su i prednost nad Slobodom (2:1), dok su zabili Širokom Brijegu dva gola, a nisu primili niti jedan.

Možda je ovo glavni razlog zašto će u narednim danima iz usta navijača Željezničara često čuti rečenica: "samo da Zeko bude spreman" jer predstojećeg vikenda u popularnu Dolinu ćupova stiže Sarajevo, ljuti gradski rival. Meč u kojem je pobjeda za obje strane mnogo više od tri boda.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GaazziiJAAA
Svaka cast, MASINA PRAVA..samo mu je DVIJE SEZONE BILO POTREBNO pa da odigra 45 minuta u CUGU..
11 0
Joks
Blago "Želji" i Amavu - sad imaju dva Zeca...koja 'prevaga'! Još kada Štilić bude spreman za "šest i pol minuta...", eto 'slatkih muka' za Amava.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi